ABD'nin korkulu rüyası Çin

Suriye'deki operasyon tahmin ettiğim gibi oldu. Boşaltılmış havaalanları ve üsler bombalandı. Putin'in elini ayağını bağlayan en önemli neden geri kalmış teknolojiydi. Tamamı sanayi casusluğuyla gerçekleşmiş savaş araç ve gereçleri Moskova'ya güven vermiyordu. O da bu yüzden bağırıp çağırmayla yetindi. Rus ordusunun elindeki uçak ve füzeler tek sınıfta toplanabilir: Çakma!

Amerika dünya ile kötü oynuyor. Rakip gördüğünün önce altını oyuyor. Ondan sonra da, ince ince çalışıyor. Bu işi bilenlere göre, Washington'un hedefindeki esas ülke Çin. Sebep de, son 20 yılda elde ettiği ekonomik büyüme. ABD, bu sürede dört kat genişledi. Pekin'in aynı zamanda aldığı mesafeyi yazacağım; sıkı durun, tam 32 misli. Dünya bir pasta ise bunun yüzde 30'unu hatta daha fazlasını şu anda Çin yemekte. Ayrıca en büyük güçleri ordusu. Şöyle bir sıktıkları an bir milyarlık silahlı gücü çıkaracak duruma geldiler. Orta vadede ABD, bu büyük tehlikeye karşın Rusya'yı yanına çekme peşinde. Onun için bulduğu formül öncelikle Putin'in burnunu sürtmek. Diğer hedef, Tahran Yönetimi. İran'ın işini Pekin'den önce bitirme peşindeler. Gelişmeler bu yönde. Stratejimizi buna göre yapmak mecburiyetindeyiz.

***

2. tur kaçınılmaz

Ne yaparsak yapalım, aklımızdan çıkmayan tek konu seçimler. Zaten unutmamız mümkün değil. Ekranlarımız sağ olsun, günde altı kere Erdoğan'ı, beş kere Yıldırım'ı gözümüze sokuyorlar. Hani eski dönem sinemalar gibiyiz; "İlaveten renkli miki". Yani torpilliler başta olmak üzere bakanlar da kafa gösteriyorlar. En sonunda da parti yöneticileri.

Konunun uzmanlarından biri Yaşar Usluer. Öyle yorumlar yazıyor ki, eskimeleri mümkün değil. Buyrun bunlardan biri daha:

* Hatırlayınız, Aziz Nesin 'Türk milletinin yüzde 65'i aptaldır' dediğinde ben dahil, çoğumuz kızmıştık. Şimdi haklıymış demekten kendimi alamıyorum. Koskoca Prof.'lar 'Nuh, oğlunu cep telefonuyla aradı. Google'u 2. Abdülhamit buldu' diyenler, 'Asansörde halvet, dokuz yaşındaki kızlar evlenebilir, eşofmanla kızları çıplak görüyorum vb..' diyenler aptal olmasa bunları söyleyebilirler mi?

* Sizin de bahsettiğiniz gibi banker olaylarından ders almayanlar, benzer dolandırıcılara hâlâ para yatırıyorsa hem Emniyet'ten hem telefon operatörlerinden 'telefon dolandırıcılarına kanmayınız' diye uyarı mesajları gelmesine rağmen hâlâ kananlar varsa, Jet Fadıl'ın projelerine hâlâ para yatıranlar varsa, bunlar aptal değilse nedir?

* Cumhurbaşkanlığı seçiminde kesinlikle 2. tur yapılacağı inancındayım. Mahalli seçimlerde Ak Parti ve MHP arasında dolaylı ittifak olabilir. Örneğin MHP kazanamayacağı yerlerde -Ankara, İstanbul- gibi illerde aday çıkarmaz. Ak Parti de Mersin ve Adana'da aynı şeyi yapar. Mevcut MHP'nin elinde olan illerde Ak Parti aday göstermese bile yine MHP'nin kazanacağı garantisi yok. Çünkü İYİ PARTİ anahtar konumunda. Hatta mevcut başkanlardan bile seçime yakın tarihte İYİ PARTİ'ye geçenler olabilir.

Diğer örnekler

* Milletvekili seçimlerinde küçük partilerin, büyüklerin listesinde yer alması o kadar kolay olmuyor. 1995 seçimlerinde MHP'lilerin DYP listesinde yer alması için anlaşma sağlanmıştı. Adayların sıraları açıklandığında, yerlerini beğenmeyenler istifa etti. Sonunda rahmetli Türkeş'i de vaz geçirdiler. Medyanın -MHP'nin yüzde 12-13 oyu var- pompalamasından gaz alarak tek başlarına seçime girdiler. Yüzde 8.18'le baraja takıldılar. BBP'liler ANAP listesinden altı milletvekili çıkardılar.

* 1999 seçimlerinde Çiller/DYP, rahmetli Yazıcıoğlu/BBP'ye 15 milletvekilliği önerdi. Yazıcıoğlu 75 milletvekilliği istedi. Anlaşamadılar. 7 Haziran 2015 seçimlerinde Kılıçdaroğlu/CHP, Uysal/DP ile 5 milletvekilliğinde anlaştılar. CHP'nin her ota maydanoz şefleri karşı çıkınca iş yattı. Bugün BBP, Ak Parti'den değil elin beş parmağı, üç milletvekilliğine bile takla atar.

* Turgut Özal, 1989 mahalli seçimlerinde Malatya dışında hiçbir büyük ili alamamıştı. 2019 mahalli seçimleri böylesi sürprizlere gebedir. Bu yüzden zamanında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri çok riskli olur. Bunu bilen Erdoğan -16 Nisan Referandumunun iptali için bireysel başvuru yapan CHP Milletvekili Haluk Pekşen'e verilecek cevabı bekliyor- belki de bekletiliyor. Böylece referandumun iptalini sağlayabilirler. Milletvekili seçimlerini erkene alabilirler. Bu durumda Ak Parti/MHP ittifakının hükmü kalmayacağından ve Anayasa eşitlik ilkesine aykırı olduğu için ittifak maddeleri de iptal olabilir. Zira referandumla ilgili uyum yasaları henüz çıkarılmadı, özellikle bekletiliyor.

Kısacası Burhan abi, önümüzdeki aylar sürprizlere gebe!

Yazarın Diğer Yazıları