"ABD'nin Suriye planı 2. Kürdistan sınırını oluşturup Fırat nehrine dayandırmak"

"ABD'nin Suriye planı 2. Kürdistan sınırını oluşturup Fırat nehrine dayandırmak"
Genelkurmay Eski İstihbarat Daire Başkanı ismail Hakkı Pekin, Suriye'deki son durumu yorumladı. Cenevre öncesi pay kapma yarışlarına dikkat çeken Pekin, ABD'nin 2. Kürdistan sınırını oluşturmayı amaçladığını anlattı.

Fatih ERBOZ / Yeniçağ 

ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye uçağını düşürmesi, ardından İran'ın IŞİD hedeflerini vurması ve Rusya'nın sert açıklamaları Suriye'de Cenevre öncesi pay kapma yarışı ve sözde ikinci Kürdistan'ın sınırını belirleme çabası olarak yorumlandı.

Genelkurmay Eski İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, sorunun Rusların ve Suriye güçlerinin operasyonel anlamda bölgeyi ele geçirmesini engellemek ve yine harekâtın geciktirilmesi olduğunu söyledi. Pekin, "Aslında herkes birbirini bu şekilde engellemek istiyor. ABD'nin amacı bir an evvel Deyr ez Zor'a girilmesi, 2. Kürdistan'ın sınırını bir an önce belirlenip Fırat nehrine dayandırılması" dedi.

ABD'nin Suriye'de Cerablus'tan Fırat nehrinin çıkışına kadar bir PYD devleti oluşturma çabasına değinen Pekin, Türkiye'nin araya girmesinin batıyla birleşmesini bozduğunu ifade etti. "Suriye Ürdün sınırına kim hakim olacak" hesabı yapıldığını bildiren Pekin, şunları anlattı:

"ABD'liler tampon bölge için İsrail sınırına kadar yürüyor. IŞİD'i güneye doğru da itiyorlar. Rusya ve Suriye IŞİD ile çatışıyor. ABD IŞİD'le çatışmıyor. IŞİD Rus ve Suriyelilere dayansın İran'a dayansın, onların harekâtını durdursun, kendi harekâtını kolaylaştırsın diye anlaşma bile yapılmış olabilir. Süratle IŞİD'in boşalttığı yerlere gidiyorlar. Rakka'nın bir bölümü ele geçirildi şu anda. İran-Irak sınırına gidiyor. Eğer ABD PYD ile beraber Deyr ez Zor'a da ulaşırlarsa 2. Kürdistan sınırı otomatik olarak Fırat nehrine dayanmış olur."

Pekin, şöyle devam etti: "ABD Fırat nehrini sınır kabul ediyor. Kuzeydoğusunda PYD var. Çöle IŞİD'i atıyor, Şam'ın güneyinde Ürdün ve İsrail'e tampon bölge oluşturuyor."

 

 

 

İlgili Haberler