"ABD'nin tüm hesabı Kürt devleti üstüne"

"ABD'nin tüm hesabı Kürt devleti üstüne"
ABD'nin, başından beri, Suriye'de PYD-PKK bölgesi açmak istediğini olduğunu dile getiren Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "ABD'nin politikası; orada PYD'yi, PKK'yı kendi silâhlı gücü haline getirmek ve devlet kurdurtmak, Barzani ile birlikte" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in; PYD bölgesine Suriye anayasa çalışmaları sürecinde ziyareti; bir Kürt devleti kurdurtmak olarak yorumlanıyor. ABD'nin, başından beri, Suriye'de PYD-PKK bölgesi açmak istediğini olduğunu dile getiren Emekli Büyükelçi Onur Öymen, şöyle konuştu;  

"ABD'nin politikası; orada PYD'yi, PKK'yı kendi silâhlı gücü haline getirmek ve devlet kurdurtmak, Barzani ile birlikte. Ziyareti başka türlü yorumlamak mümkün değil. Bunları neden muhatap alıyorsunuz? Silâhlandırdığına göre; yararlanmak istiyor. (IŞİD ile mücadele için silâhlandırdık) diyorlar, ama, orada IŞİD bitti. Bir sürü silâh veriyorsunuz, bu ne demek oluyor?" 

Suriye'de anayasa çalışmaları sürerken, bu tür adımların sebebinin açık olduğunu bildiren Onur Öymen, "Anayasada, bunların meşruiyetini oluşturacaklar. Irak anayasasında olduğu gibi. Türkiye'ye; (burada çatışıp, bizi zora sokmayın) demiş olabilirler, görüntü belli. Esas mesaj, onlarla ilişkileri sürdürmek, muhatap almak, nasıl Irak'ta Barzani ile ilişkilerini sürdürüyorlardı, bunun gibi. Yani, Barzani ile ilişkilerde olduğu gibi bir durum çıkıyor ortaya" dedi. 
Türkiye ile PYD'yi masaya çekme çabasına da dikkat çeken Onur Öymen, şunları kaydetti, ''Ancak, Türkiye'nin bu kadar çatıştıktan sonra, (masaya oturalım, görüşelim) diyeceğini sanmıyorum. PKK ve PYD'nin işbirliği ortadayken, çok zor. Fırat'ın doğusuna bir operasyonun söz konusu olduğu ifade edildi, ancak, ABD'liler rahatsızlıklarını iletmişler. O bölge, ABD himayesinde. PYD'yi himaye ederken ABD'yi, Türkiye'nin top atışları ile müdahalesi bile rahatsız eder."
İran yaptırımları öncesinde de Türkiye ile ABD arasında temasların söz konusu olduğunu anlatan Onur Öymen, "Türkiye, muafiyet istiyor, muafiyetler var deniyor, ama, henüz net bir işareti yok. ABD bunu sağlıyorsa bile, karşılığını isteyecektir. Karşılığı da, PYD bölgesi olabilir. ABD ile ilişkilerin normalleştiğini söylemek de zor. O kadar ihtilâflı konu var ki, (iki ülke arasında ilişkiler normalleşti) demek aşırı iyimserliktir. ABD ile ilişkilerin normalleştiğine ilişkin işaret yok. ABD, zaten en küçük bir geri adım atsa mutlaka taviz ister" diye konuştu. 

İlgili Haberler