ABD'nin YPG/PKK açıklamasına Rusya ve Suriye'den tepki

ABD'nin YPG/PKK açıklamasına Rusya ve Suriye'den tepki
ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Suriye'nin kuzeyinde 30.000 kişilik 'sınır güvenlik gücü' kurma planına Rusya ve Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.

Sputnik'in, Suriye resmi haber ajansı SANA'dan aktardığı habere göre bakanlıktan yapılan açıklamada, "Suriye, ABD'nin ülkenin kuzeydoğusunda bir silahlı milis grubu kurma kararını kararlılıkla kınıyor. Bu adım, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik açık bir saldırı" dendi.

Bakanlık bu adımın 'uluslararası hukukun ciddi bir ihlali" olduğunu da belirtti.

'VATAN HAİNİ OLARAK GÖRÜLECEK'

Suriye Dışişleri'nden bir resmi kaynak, Suriye yönetiminin, bu adımın uluslararası barış ve güvenlik üzerinde negatif sonuçları olduğu konusunda uyarıda bulunarak, uluslararası toplumu ABD'nin bu adımına karşı çıkmaya ve Washington yönetiminin politikalarında hakim olan tahakküm zihniyetine ve kibre son vermek için harekete geçmeye davet ettiğini vurguladı.

Bakanlık, ABD destekli milis grubunda yer alacak Suriye vatandaşlarının vatan haini olarak görüleceğini ve bu kişilere yönelik muamelenin de buna göre olacağını belirtti.

ABD'YE YPG/PKK TEPKİSİ

ABD'nin 30 bin YPG/PKK'lıya eğitim vereceğini açıklamasına bir tepki de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi.

"Bizim için ise bu plan, Suriye'nin toprak bütünlüğü bakımından ciddi sorunlar doğuruyor" ifadelerini kullanan Lavrov, sözlerine şöyle devam etti: 

"Fakat burada Kürtler ve Türkiye arasındaki ilişkiler bakımından da sorun var. Bu yeni plan, bu yeni tek taraflı ültimatom Afrin'deki durumun yatışmasına yardım etmeyecek.

(ABD Dışişleri Bakanı) Rex Tillerson ile (selefi) John Kerry, ABD'nin Suriye'deki varlığının tek amacının teröristleri yok etmek olduğunun defalarca garantisini verdi. Şimdiyse gözlemlediğimiz bu eylemler ABD'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak istemediğini gösteriyor. Türkiye'nin Irak'la sınırında Fırat Nehri boyunca uzanan bölgenin ABD yönetimindeki gruplar tarafından kontrol edilecek olması, Suriye'nin bölünmesi yoluna gidildiğine dair endişe yaratıyor."

Lavrov ayrıca, sınır koruma gücü planlarının Rusya'da endişe yarattığını kaydetti.

İlgili Haberler