Acaba gülecek ne var!

Acaba gülecek ne var!
Erdoğan ile Biden’ın 1,5 saat düşünülen görüşmesi 4 saat sürdü. İkilinin mutlu pozları merak konusu oldu.

Biden, Türkiye’ye gelir gelmez Davutoğlu ile görüştü. Daha sonra Erdoğan ile biraraya gelen Biden, görüşme sonrası açıklamada bulundu. İkili, özür korkusuyla soru almadı.

Görüşme sonrası Erdoğan ve Biden, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “İstişare ettiğimiz pek çok konuda ABD ile fikir birliği içerisinde olduğumuzu da ifade etmek isterim. Uluslararası barış ve güvenliğin korunması için işbirliğimizi etkin kılmaya kararlıyız” diye konuştu.


Biden: Aynı görüşteyiz
IRAK ve Suriye’deki gelişmeleri ele aldıklarını belirten Biden, “Koalisyondaki faaliyetlerimizi konuştuk. Irak ile ilgili aynı görüşleri paylaşıyoruz. Sadece IŞİD’i bitirme değil, Esad’ı yönetimden uzaklaştırma amacımız da var. Suriye konusunda çeşitli alternatifleri görüştük” dedi.


Beylerbeyi Sarayı’nda 4 saatlik görüşme
Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. İkili, 1,5 saat sürmesi beklenen görüşme yaklaşık 2.5 saat uzadı.

ErdoĞan, ortak ve dost olarak stratejik ortaklıktan model ortaklığa geçiş sürecini başarmış olan iki ülkenin, Orta Doğu’dan Afganistan’a, Balkanlar’dan Doğu Akdeniz ve Kafkaslar’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada yakın işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. Bu işbirliğinin, uluslararası barış ve istikrarın muhafazası, terör ve aşırıcılıkla mücadele, enerji güvenliği, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi gibi bir çok önemli meseleyi çerçevelediğini, bunlara karşı mücadeleyi gerektirdiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: “ABD ile işbirliğimizi güçlendirerek devam ettirmek istiyoruz. Sayın Biden ile az önce yaptığımız görüşmede ve bilahare onura verdiğimiz yemekte de bir çalışma yemeği olarak orada da konularımızı ele alma fırsatımız oldu. Her şeyden önce birinci derecede Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler ile DEAŞ (IŞİD) tehdidi konusunda etraflıca bir görüşme imkanımız oldu. Gerek DEAŞ’ın Musul’dan doğuşu tekrar Musul’a dönüşü, Suriye’de palazlanması bütün bu süreçleri ele alma fırsatımız oldu. Tabii ki bu konuda kapsamlı, ayrıntılı bir görüşmeyi bugüne kadar sürdürdük ve sürdürmeye de devam ediyoruz.” Erdoğan, aynı şekilde Kıbrıs, Ukrayna, Kafkaslar, Afganistan, ortaya çıkan bütün bölgedeki güncel gelişmeleri karşı karşıya bulunulan sorunları ele alma imkanlarının olduğunu anlattı.

“Ortak adımlar”
Erdoğan’ın ardından açıklama yapan Joe Biden’ın sözlerinden öne çıkanlar şu şekilde: “Neredeyse dört saat süren bir toplantımız oldu. Suriye konusunda siyasi geçiş sürecini gerçekleştirmek üzerine konuştuk. Türkiye, Suriye’de olanlardan dolayı ağır bir insancıl yükü taşımaktadır. Türk hükümeti ve halkı 1,6 milyon mülteciye kucak açmış durumda. Atacağımız ortak adımlardan bahsettik. Kıbrıs konusunu da ele aldık. Ben Ada’yı ziyaret eden en kıdemli ABD’li yetkili oldum. Amerika, BM liderliğindeki, adanın, iki toplumun, iki bölgeli bir federasyon olarak birleştirilmesi konusunda çabaları desteklemektedir. Bugün eğer siyasi irade varsa Türkiye de dahil, hem bölgede hem de adadaki tüm halkın çıkarına uygun olacak bir çözüm için bir potansiyel vardır. Bunun gerçekleşmesi için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesine odaklanmak gerekmektedir.Sayın Erdoğan’a misafirperverliği için, ülkem adına da dostluğunuz için teşekkür ediyorum.” 
Beylerbeyi Sarayı’nda saat 14.30’da başlayan görüşme yaklaşık 3.5 saat sürdü.


“Elimizden geleni yaparız”
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “Türkiye Avrupa’nın en büyük en geniş gaz pazarlarından birine sahip. Türkiye önümüzde ki 10 yıl içerisinde büyümesi beklenen tek piyasa. ABD’de Türkiye’nin bu potansiyelini yerine getirmesi için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul’da Atlantik Konseyi Zirvesi oturumuna katıldı. Oturumda bir konuşma yapan Biden şunları söyledi: “Doğu Akdeniz’in enerji potansiyeli çok önemli, ekonomik getiriler sağlayabilir Avrupa’ya. Bölgeye de aynı şekilde. İsrail, Türkiye, Mısır, Yunanistan, Kıbrıs ve umuyoruz ki Lübnan da bir araya gelir. Bu bölge içerisinde bir istikrara konulabilir ve refah seviyesi de artırılabilir. Türkiye zaten petrol için çok önemli bir öneme sahipti. Şimdi gaz için de bu durum söz konusu. Enerji, işbirliği, güvenlik ve istikrar için çok önemli. Enerjiyi önemli bir işbirliği aracı olarak görmeliyiz. Enerji güvenliğini Avrupa’da sağlamak sizin elinizde. Bu hepimiz için fayda sağlayacak. Türkiye zaten çok önemliydi, şimdi de bu gaz konusunda daha büyük bir rol oynamaya hazırlanıyor. Türkiye’nin stratejik konumu burada çok önemli. G20’yi de zaten önümüzde ki yıl ağırlayacak Türkiye. Zaten G20 nezrinde de enerji verimliliği, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi konular devam ediyor. Türkiye, Avrupa’nın en büyük en geniş gaz pazarlarından birine sahip. Türkiye önümüzde ki 10 yıl içerisinde büyümesi beklenen tek piyasa. ABD’de Türkiye’nin bu potansiyelini yerine getirmesi için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır.” Biden ayrıca Tayyip Erdoğan ile de Beylerbeyi Sarayı’nda bir araya geldi.