Acayip siyaset

AKP iktidarına muhalefeti CHP yaparken CHP'ye muhalefeti de MHP yapmaya başladı. Ve böylece Türkiye'de artık muhalefetin de muhalefeti var. Fıkra gibi ama gerçek budur; Acayip siyaset.

Acayip kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüğünde şöyle yazılı: Sağduyuya, göreneğe, olağana aykırı, garip, tuhaf, yadırganan, yabansı.

Şimdi de size günümüzdeki acayip siyaseti anlatayım.

Muhalefet aslında icraatı yapan iktidara yapılır. İktidarların yapamadıkları ya da yanlış yaptıkları uygulamalar muhalefet partileri tarafından eleştirilir.

Muhalefet partilerinin hedefi iktidara yönelttiği eleştirilerle halkın sempatisini kazanmaktır.

AKP'nin Recep Tayyip Erdoğan'ı "Başkan" yapma projesi Meclis'te yeterli milletvekili çoğunluğu olmadığı için yapılamıyordu.

Ancak siyaset arenasında hiç beklenmedik bir tavır değişikliği partisinde meşruiyetini kaybeden ancak koltuğunu AKP sayesinde koruyan MHP'li Devlet Bahçeli'den geldi.

Bahçeli, Erdoğan'ı Başkan yapacak Anayasa değişikliğine yıllarca çok sert hatta hakarete varan açıklamalarla karşı çıkarken AKP'ye vefa borcunu ödemek için yeşil ışık yaktı.

AKP/MHP iş birliği ile Meclis'te Anayasa değişikliğini halkoyuna yani referanduma götürecek 330 barajı aşıldı.

MHP referanduma "evet" kampanyası ile AKP'ye destek verdi.

İşte o günlerde başlayan iş birliği günümüz siyasetinde hâlâ hatta artarak sürüyor.

MHP iktidarda olan AKP'yi eleştirmekten yani muhalefet yapmaktan tamamen vazgeçti ve tam tersine desteklemeye başladı.

İşte bu noktada dünya siyasetinde görülmeyen farklı bir tablo yarattı Bahçeli ve hedefine CHP ile Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu alarak muhalefet yapmaya başladı.

Bu davranış sonucunda AKP iktidarına muhalefeti CHP yaparken CHP'ye muhalefeti MHP yapmaya başladı.

Bakar mısınız tabloya?

Aslında bu tablonun arkasında gizli bir siyasi hedef var.

Bu siyasi hedef MHP'nin AKP ile 2019'da yapılacak 3 seçimde iş birliği yapma hedefidir.

Bahçeli MHP'nin tek başına Cumhurbaşkanı seçtirecek oyu olmayacağını ve barajı aşarak Meclis'e giremeyeceğini gördü.

Bu durumda Bahçeli'nin önünde iki şık vardı:

a-            "Var olmak".

b-           "Yok olmak".

Bahçeli "a" şıkkını seçti çünkü sadece AKP ile iş birliği yaparak Meclis barajını aşamasa "b" şıkkının gerçekleşeceğini anladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde MHP "Başkan yardımcılığı" veya "Bakanlık" alabilsin diye Bahçeli "a" şıkkı dedi.

Tabii bir de 2018'de yapılacak kurultayda genel başkan kalabilmek için delegelere hoş gelecek AKP/MHP koalisyonu ile iktidar olma vaadi sunabilecekti.

Böylece AKP'ye muhalefet yapma yerine destek vermeye karar verdi ve AKP'nin işlerini kolaylaştırabilmek için de CHP'ye muhalefet yapmaya başladı.

Yazarın Diğer Yazıları