Acemiler mangası gibi!

Galatasaray'ın çok kötü bir oyun sergilediği, Trabzonspor'un ise üstüne koyarak oynadığı maçta elde edilen 4-0'lık tarihi galibiyet ve ardından milli maç nedeniyle verilen aranın, futbolcuların ayaklarını yerden kestiği anlaşıldı. Ama soracaksınız ki; "Trabzonspor'unkiler kesilirken, Alanyalıların ki yerlerde uçtu mu?"

Hayır! 4'üncü dakikada bulduğu golü, 86 dakika süreyle özellikle orta alandaki Sosa ve Önazi'yi kilitleyerek koruyan Alanyaspor, futbol anlamında uçmadı ise de, 3 puanı kaparak hatırı sayılır bir işi başardı. Gol sayısını artırabilecek 2 vuruşu kaleci Onur önlemese idi, farkı daha da açabilir miydi? Açardı.

Buna karşın Trabzonsporlu oyuncular yakaladıkları 4-5 net gol pozisyonunda topu kaleci Ufuk'un üzerine, ya da boş kalenin yan direğine yakın yerinde, boylu boyunca uzanmış defans oyuncusunun üzerine göndermemiş olsalar idi, sonuç çok daha farklı olabilir miydi? Olabilirdi. Ama olmadı! Rodellega'sından tutun da, Ocay'a, Yusuf'a kadar pozisyonları cömertçe harcadılar. Galatasaray maçının yıldızı Nwakeme ise bırakın harcamayı, futbol adına "güzel ve olumlu hareket" diye tek bir hareketi bile kayıt altına aldıramadı. Onun için de yerine İranlı oyuncuya devretti. Bana göre, Ünal Karaman  ikinci yarının hemen başında devir teslim işlemini yapmalıydı.

Ama, öncelikle yenen golden ve yedirenlerden söz etmek lazım. Yani. adeta "Acemiler mangası" gibi oynayan savunmacılardan. Hem de en başa Mustafa ve Toure'yi yazıp, ardına savunmanın kanatları ile önlerindeki Sosa ve Önazi'yi de ekleyerek. Duran topların neredeyse tamamına Alanyasporlu oyuncular vuruş yaptı. Yapamadıkları da Trabzonspor ceza sahasında karambol yarattı.

Sonuç, defansı kollayamayan, hücumda ise beceriksizliğe had safhaya çıkaran bir "Acemiler mangası" yüzünden Trabzonspor, dört dörtlük GS zaferine ekleyeceği Alanya, Göztepe ve Kasımpaşa galibiyetleri ile çıkacağı zirve yürüyüşünü sekteye uğrattı.

Dolayısıyla bizim bu sezon için yaptığımız "Trabzonspor'un her maçında galibiyet, beraberlik ve mağlubiyetin olma olasılığı yüzde 33'dür" tezimiz ve iddiamızın doğruluğu daha 5 hafta geri kaldığında tescillenmiş oldu. Üst üste içeride oynanacak Göztepe ve Kasımpaşa maçları bu iddianın tesciline bakalım nasıl bir katkı yapacaklar.

Yazarın Diğer Yazıları