“Açıklamayı yapan Akdoğan’ın kendisiydi”

“Açıklamayı yapan Akdoğan’ın kendisiydi”
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın “Dolmabahçe’de okunan mutabakat değil, onlar Öcalan’ın çağrısını okudu ben de hükümetin görüşlerini ifade ettim” şeklindeki açıklamasına yanıt verdi

“Açıklamayı yapan Akdoğan’ın kendisiydi”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın  “Dolmabahçe’de okunan mutabakat değil, onlar Öcalan’ın çağrısını okudu ben de hükümetin görüşlerini ifade ettim” şeklindeki açıklamasına, “Polemiğe girmek istemiyorum. Kendi düşünceleridir. Kendisi aynı zamanda Dolmabahçe mutabakatı okunurken orada oturan bakanlardan biridir. Açıklamayı da kendisi yapmıştır. İsmi, Dolmabahçe mutabakatıdır. Niye ismi mutabakattır o zaman?” diye karşılık verdi. Demirtaş, aralarında MYK üyeleri ve bazı milletvekillerin bulunduğu bir heyetle Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy ve TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı’yı ziyaret etti. Ziyaret sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, bir soru üzerine,  “Bizim yeniden, çok hızlı, derhal karşılıklı çatışmasızlık ve yeniden diyalog müzakere sürecine dönüş koşullarını yaratmamız lazım. Bu ülkenin evlatlarını yaşamını yitiriyor. Gençlerimiz ölüyorlar. Asker, polis, gerilla, sivil, bunların hepsi, bu toplumun insanları, bizim kardeşlerimiz” dedi. 

Kendi düşünceleri

Demirtaş, gazetecilerin “Akdoğan ’HDP Çözüm Süreci’ni feda etti. Öcalan’ın imkanı olsa sopa ile kovalar HDP’lileri. Dolmabahçe okunan bir mutabakat değil onlar Öcalan’ın çağrısını okudu ben de hükümetin görüşlerini ifade ettim’dedi. Nasıl değerlendirirsiniz?” sorusunu yanıtlarken barış yapmanın, barış inşa etmenin kolay bir iş olmadığını belirterek, her yerde halkın temel arzusunun barış olduğunu kaydetti. Demirtaş, şu değerlendirmelerde  bulundu: “Ben, polemiğe girmek istemiyorum. Kendi düşünceleridir. Kendisi aynı zamanda Dolmabahçe mutabakatı okunurken orada oturan bakanlardan biridir. Açıklamayı da kendisi yapmıştır. İsmi, Dolmabahçe mutabakatıdır. Niye ismi mutabakattır o zaman? Birbirimizi suçlayarak, birbirimizi zan altında bırakarak hiçbir yere varamayız. Bizim yeniden, çok hızlı, derhal karşılıklı çatışmasızlık ve yeniden diyalog müzakere sürecine dönüş koşullarını yaratmamız lazım. Bu ülkenin evlatları yaşamını yitiriyor. Gençlerimiz ölüyorlar. Asker, polis, gerilla, sivil, bunların hepsi, bu toplumun insanları, bizim kardeşlerimiz. Bir an önce karşılıklı, silahların susacağı basıncı, demokratik bir basıncı yaratmamız lazım. Bunun için çaba sarf eden her siyasetçi ile biz birlikte hareket etmeye hazırız.” Bir gazetecinin “Süleyman Soylu’nun suç duyurusu üzerine hakkınızda fezleke hazırlanmış ve Meclis’e gönderilmek üzere Adalet Bakanlığına gönderilmiş. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Demirtaş, “Hayırlısı olsun” yanıtını verdi.