Acilen ve ön koşulsuz insani ateşkes çağrısı

Acilen ve ön koşulsuz insani ateşkes çağrısı
BM Güvenlik Konseyi, Gazze’de yaşanan çatışmalara “acilen ve ön koşulsuz olarak insani ateşkes” çağrısı yapan açıklama üzerinde anlaşmaya vardı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail ile Hamas arasında Gazze’de yaşanan çatışmalara “acil ve ön koşulsuz olarak insani ateşkes” sağlanmasını isteyen başkanlık açıklaması üzerinde anlaştı. BMGK’nın, Ramazan Bayramı nedeniyle ateşkes sağlanması amacıyla gece yarısı toplandığı ve başkanlık açıklamasını yayınladığı bildirildi. BMGK Dönem Başkanı Ruanda’nın, başkanlık açıklamasında, tarafların “Mısır’ın inisiyatifiyle oluşturulan kalıcı ve saygın bir ateşkesin sağlanması için işbirliğine davet edildiği” belirtildi. AP’nin haberine göre başkanlık açıklamasında, insani ateşkesin, Gazze’de acil ihtiyaç duyulan malzemelerin ulaştırılmasında önemli olduğu ifade edilerek, İsrail ve Hamas’a “Ramazan Bayramı süresince tam olarak uygulanan bir ateşkesi” sağlama çağrısı yapıldı. İsrail’in Gazze’ye saldırılarında şimdiye kadar çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sivillerin bulunduğu bin 34 kişi yaşamını yitirdi, 6 binden fazla kişi yaralandı.

İki taraf da eleştirdi
Hem Filistinli, hem de İsrailli BM temsilcileri ise açıklama metninin farklı noktalarına vurgu yaparak eleştirdi. Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur kapsamlı bir anlaşma için Gazzelilerin yaşam şartlarında önemli bir iyileşme gerektiğini söyleyerek İsrail ablukasının kalkması gerektiğini vurguladı. İsrail’in Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise, uluslararası çevrelerden gelen her ateşkes çağrısına uyduklarını ancak Hamas’ın her seferinde ateşkesi ihlal ettiğini söyleyip “Eğer İsrail’de şiddet olmazsa Gazze’de de şiddet olmayacak” dedi.

ABD baskıyı artırıyor
Öte yandan ABD’nin İsrail üzerindeki “harekâtı durdurun” baskısını arttırdığı belirtiliyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama’nın İsrailli yetkililere çağrıda bulunarak “İnsani ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak acil bir ateşkese gidilmeli. Ardından da Kasım 2012’deki anlaşmanın şartları yerine getirilmeli” dedi.


Gazze’de 10 çocuk öldürüldü
İsrail ordusunun, Gazze’nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıda, en az 10 çocuğun yaşamını yitirdiği bildirildi. Filistin sağlık bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordu birlikleri, Gazze’nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı’ndaki bir piknik alanını hedef aldı. Şifa Hastanesi’ne şu ana kadar 10 çocuk cesedinin ulaştığını ifade eden yetkililer, onlarca yaralının da tedavi altına alındığını ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini kaydetti. İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik bombardımanında, Şifa Hastanesi’nin bulunduğu kompleksin dış duvarının isabet aldığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, bombanın hastanenin dış duvarında hasara yol açtığı, ancak hizmet binasına zarar vermediği belirtildi.


Kerry’ye beceriksiz damgası
İsrail ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Bazı İsrailli bakanların Kerry’yi Hamas’a teslim olmak ve beceriksizlikle suçladıkları iddia edildi. İsrail kabinesinin, yedi günlük aranın ardından kalıcı ateşkes için uluslararası aktörlerin garantisi altında müzakereyi öngören ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin planını reddetme nedeni ortaya çıktı. İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi cuma akşamı Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki hükümetin oy birliğiyle reddettiği planın “gizli damgalı” taslağına ulaştı. Metinde İsrail’in, Gazze’nin silahtan arındırılması ve ateşkes süresince ordunun Hamas’ın tünellerini yok etmeye devam etmesi gibi en temel güvenlik endişelerine yer verilmemesi dikkat çekti. Planın üçüncü maddesinde ise Hamas’ın en kritik talebi olan sınır geçişlerinin kaldırılarak Gazze üzerindeki ablukanın sonlanması yer aldı. Kerry’nin önerisinde Hamas’la temas sağlama görevinin Mısır yerine Türkiye ve Katar’a verilmesi de İsrail tarafından kabul görmedi. “Times of Israel” haber sitesine konuşan adı açıklanmayan İsrailli bakanlar Kerry’yi Hamas’ın bütün isteklerine boyun eğmekle suçlarken “Bakan’ın en basit meseleleri bile halletmekten aciz olduğunu” öne sürdü.


İsrail muhaliflere acımadı
İsrail’in en gizemli Yahudi topluluklarından biri sayılan Neturei Karta üyeleri, Gazze saldırısını protesto edince polis tarafından göz altına alındı. Ortodoks Haradem Yahudilerinden Neturei Karta üyeleri, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto etti. Eski Şehir’deki Şam Kapısı’nda (Babu’l Amud) İsrail’in Gazze operasyonunu protesto eden bir grup Neturei Karta üyesi Ortodoks Yahudi, “Siyonizme son ver”, “Yahudiler taziyelerini öldürülen Gazzeliler’e gönderiyor”, “Siyonist ordu Yahudileri ve Yahudiliği temsil etmiyor”, “Barış ve güvenlik için Siyonizme son ver”, “Filistin, Filistinliler’e aittir” yazılı pankartlar taşıdı. Filistinlilerin de destek verdiği göstericiler, eylemlerine başladıktan 5 dakika sonra İsrailli güvenlik güçleri tarafından göz altına alındı.

Neturei Karta
Neturei Karta tarikatı, Haham Ahron Katzenelenbogen tarafından 1935’te Kudüs’te kuruldu. Liderliğin, babadan oğula geçtiği tarikat, ABD’deki bazı gruplardan destek görüyor. İsmini Aramice kökenli “Şehrin muhafızları”ndan alan tarikatın lideri ise Siyonizm karşıtlığıyla bilinen Meir Hirsh. Kudüs’te Mae Şarem mahallesinde yoğun olarak yaşayan ve sayıları 10 bin civarında olan tarikat üyeleri, hiçbir şekilde İsrail devletinden yardım almıyor.