“Adalet Nöbeti” yeniden başlıyor

“Adalet Nöbeti” yeniden başlıyor
İstanbul’daki casusluk davasına ilişkin asker aileleri ve vatandaşlar pazartesi günü AYM önünde toplanacak

İstanbul Askeri Casusluk davasından hapis cezası alan 43 subay ve 1 astsubayın aileleri, 4 Ağustos Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi önünde “Adalet Nöbeti” tutmaya başlayacak. “Adaletsizliğe hayır diyen tüm halkımız davetlidir” diyen aileler; saat 13:00’dan itibaren Anayasa Mahkemesi önünde olacak.  İstanbul Askeri Casusluk davasından tutuklu bulunan Deniz Pilot Yarbay Özcan Erdemir’in oğlu Barboros Tuğberk Erdemir bir sosyal paylaşım sitesine yüklediği video ile 4 Ağustos günü Anayasa Mahkemesi önündeki “Adalet Nöbeti” ne çağrı yaptı. Erdemir videoda, “Bütün gerçekler ortaya çıkmışken, dijital delilerin sahte olduğu anlaşılmışken, Balyoz ve Ergenekon gibi emsal teşkil eden davalar yeniden yargılama ile sonuçlanmışken İstanbul Askeri Casusluk davası için halen ne bekleniyor. İstanbul Askeri Casusluk yalanına dur de, 43 subaya özgürlük ” ifadelerine yer verdi.

Aralarında TÜBİTAK yetkililerinin ve askerlerin bulunduğu 43’ü tutuklu 56 sanıklı İstanbul Askeri Casusluk davasında sanıklara ‘örgüt kurmak, haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğini ihlal, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri sızdırmak’ suçlarından 15 yıla kadar hapis cezaları verilmişti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararını Yargıtay onamış, ‘yeniden yargılama’ yönündeki talepler de kabul edilmemişti. Sanıkların Adalet Bakanlığı’na yaptığı ‘kanun yararına bozma’  başvurusu da “Dosya kapsamına, dayandığı gerekçeye ve mahkemenin takdirine nazaran İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı aleyhine kanun yararına bozma yoluna gidilmemiştir” ifadeleriyle reddedilmişti.

AYM’ye başvuru
Sanık avukatları da dijital delillerle ilgili bilirkişi yaptırmaması, delillerin kendilerine verilmemesi gibi gerekçelerle ‘adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini’ belirtip Anayasa Mahkemesi’ne de bireysel başvuru yapmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenirken, sanık avukatları ve aileleri AYM önünde 24 saat nöbet tutma kararı aldı. 4 Ağustos’ta AYM önüne gidecek olan avukatlar ve sanık yakınları tutuklulara özgürlük isteyecek. Balyoz Davası avukatları da da AYM kararını beklerken 4 Mayıs’ta ‘Adalet Nöbeti’ tutmaya başlamıştı. Bir ay sonra ‘hak ihlali’ kararı verilmişti. Salim Yavaşoğlu