'Adalet var' diyememek

Yollar yürümekle aşındı... Ankara'dan İstanbul'a uzayan yürüyüşte her basılan yere, milyonlarca "Adalet isteriz" damgası vuruldu.

Rabiacıların hiçbiri çıkıp: "Adalet var. Siz neyi protesto ediyorsunuz!" diyemedi.

Siz hiç rabianın nereden çıktığını aklınıza getiriyor musunuz?!

"Mısır'dan." diyeceksiniz. Onu bildiğinizi biliyorum ama sebebi ne?

Ak Parti Genel Başkanı R.T. Erdoğan rabia işaretini Türkiye'ye niye ithal etti?

Adalet için!

Evet, adalet için!

Siz adaletle iktidarı yan yana getiremediğiniz için şaşırıyorsunuz! Türkiye'nin yarıdan fazlası yan yana getiremiyor. İktidardakiler de, kendileriyle adalet arasında fersah fersah mesafe olduğunu bildikleri için, hakikaten, ahrette hesabının sorulacağından emin oldukları için, çok dürüst davranıyorlar... Bir türlü "Biz adaletliyiz!" diyemiyorlar, "adalet" talebiyle yürüyenleri Kandil'e, Pensilvanya'ya gönderiyorlar! Bu ayaklar koktu, bunlar bayat sözler! 16 Nisan Referandumu'ndan önce de "Hayırcılar"a, Kandil ve Pensilvanya koridorlarını açmışlardı. Maksat suç bastırmak... Bu koridorlarda en çok yürüyenler ise kendileriydi.

Rabia ve adalet... Mısır'da İhvanu'l-Müslimîn (Müslüman Kardeşler) seçimle gelmişti. Ancak ne Amerika bunu kabullendi, ne İsrail. (Asıl İsrail kabullenmediği için ABD kabullenmedi.), ABD'nin ağzına bakan Suudîler ve bazı Körfez ülkeleri İhvancıları silâh zoruyla iktidardan ettirdiler, mensuplarını hapislere tıktırdılar, idam cezaları verdirdiler.

Başlangıçta darbe protesto edildiği, adalet istendiği için rabia işareti yapıldı. Şimdi bu işaret, Türkiye'de zulmün işaretine dönüşüyor. (Bakmayın siz "Reis"in lafı çevirip malum işareti "millet, bayrak, vatan, devlet" teklemesine getirmesine... Adı bile "rabia" demiştim… Çıktığı yer belli. Tevil edilemez!)

Dört parmak işaretinden başka kaç parmak işareti var?

Şehadet parmağı kaldırılarak yapılan Allah bir işareti en bilineni. (BBP'liler tercih ediyor.).

İbda C'cilerin başparmak ve işaret parmağıyla gösterdikleri işaret.

Victory (zafer) o bildiğiniz, en yaygın iki parmak işareti.

Pek bilmediğiniz üç parmak işaretini de ben söyleyeyim: Başparmak, işaret parmağı ve orta parmakla gösterilen teslis işareti. Bu işaretle önce Kosova'da karşılaştım. Bosna savaşı sürüyor, Kosova kıpırdıyordu. Tam aklımda değil, sabah veya öğle Sıplar, Sırplardan boş kalan zamanda da Arnavutlar Priştine sokaklarında birbirlerini protesto için yürüyorlardı. Sırplar üç parmak işareti yapıyordu. Bu aslında teslis işaretiymiş. Teslis (Trinete: Üçleme), Hristiyanların Baba, Oğul ve Ruhu'l-kudüs (veya Allah, Meryem, İsa) sıralaması... Daha sonra Belgrad'da protestolarda bu işareti yaygın görecektim.)

Necmettin Erbakan'ın ünlü başparmak işaretini de eklemeliyiz.

"Beş parmak işareti var mı?" diyeceksiniz. Var ama artık o el hareketine girer.

Kemal Kılıçdaoğlu, Adalet Yürüyüşü'nü tamamladı ve İstanbul'da Maltepe'de yüzbinlere hitap etti. Hükûmet şaşkın, bütün dünya pürdikkat.

("Hükûmet" demem lafın gelişi. Adına ne derseniz deyin, "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" deyin, başka bir şey deyin ama "Tek Parti Rejimi"ne, sağolsun Devlet Bey'in büyük destek ve ihtimamıyla geçtik! Parti deyince -kendileri de itirazsız kabul edeceklerdir-  "Tek Adam" var: Tek Adam Partisi... Kısası: TAP. Çok da uydu!  Herkes o "Tek Adam"ın ağzına bakıyor. Dolayısıyla TAP'a "Tek Adam Rejimi" diyebiliriz. "Adalet Yürüyüşü'ne, "Hükûmetin lütfudur.", "İzin verdim." sözleri, yeni rejimimizi en iyi tarif eden sözlerdir. Bu tarifle, kafa karışıklığını giderdikleri için "Reis"e herhâlde, adını bir türlü koyamadığı "millet"in bir teşekkür borcu var!)

Bu yürüyüş insanların kafasına "adalet"i dank ettirmiştir.

Liderlik öyle kolay değil... Liderlerin karar anları vardır. O karar anları kişiyi lider yapar. Uzun adalet arayışı, Kemal Bey için bir karar anı olabilecek mi?

Saray, bütün dünyanın üzerine yoğunlaştığı bu adalet talebini dikkate almak mecburiyetinde...

Yürüyüş, "adalet"in teklediğini ortaya koymuştur. Eğer yine bildiklerini okurlarsa, halkın tazyikiyle, muhalefet hiç beklenmedik, demokratik hamlelere girişebilir.

Yazarın Diğer Yazıları