Aday yine Exeter’den!

Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu üzerinde uzlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Bugüne kadar aday belirlemek için yaptıkları görüşmelerde bu ismi kaç kişi zikretmiş acaba? 
Hakkında “Cumhuriyete karşı olduğu için Mısır’a yerleşmiş bir ailenin Kahire’de doğup büyümüş çocuğu” olduğu bilgisi bulunan bir kişinin, Cumhuriyeti kuran parti ile milliyetçi partinin Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi nasıl mümkün olabildi acaba? 

***

Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili yazı arşivimde önemli bilgiler var. 
“İslam Konferansı Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun genel sekreterliği kazanması, İslam ülkelerinin Büyük Orta Doğu projesine ikna edilmesini hızlandıracak bir gelişme olacaktır.” (15 Haziran 2004)
 “İngiltere’de bir Exeter Üniversitesi vardır. İngiliz Üniversiteleri arasında ’Kürt Araştırmaları Enstitüsü’ olan tek yüksek öğretim kurumudur. Exeter Üniversitesi’nde ayrıca ’Arap ve İslami Araştırmalar Enstitüsü’ de bulunuyor! İngiliz istihbarat servislerinin yurt dışı görevlere gönderilecek ajanlarının önemli bir bölümü Exeter Üniversitesi’nde eğitim görür. Arap ve İslam Dünyası ile Kürtler hakkında uzmanlaşması gereken İngiliz ajanlar, bu üniversitenin hocaları tarafından eğitilir. 
Exeter Üniversitesi’nden mezun olan veya doktorasını burada yapan kişileri, daha sonra özellikle İslam ülkelerinde önemli ekonomik ve siyasi kuruluşların başında veya devlet görevlerinde görmek mümkündür. İslam Kalkınma Bankası’nın bütün önemli yöneticileri Exeter Üniversitesi’nde yüksek lisans veya doktora yapmıştır! Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Exeter Üniversitesi’nde iki yıl eğitim-öğretim görmüştür. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da Abdullah Gül’ün bu üniversitedeki sınıf arkadaşıdır! 
Abdullah Gül, merkezi Cidde’de olan ve 48 İslam ülkesinin üye olduğu İslam Kalkınma Bankası’nda diğer Exeter mezunu arkadaşları ile birlikte ekonomi uzmanı olarak görev almıştır. 

***

İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yapmıştır.” (19 Nisan 2007) 
“Abdullah Gül, İngiltere’deki eğitiminden 15 yıl sonra ABD’de Dışişleri Bakanlığı’nın özel bursuyla “liderlik” eğitiminden geçiriliyor, hemen ardından Bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanı oluyor! Yani iki ülke o kadar birlikte hareket ediyor ki aynı insanlara yatırım yapıyor. İngiltere bulup yetiştiriyor, ABD liderlik öğretiyor!” (22 Kasım 2011) 

***

Tayyip Erdoğan, 2009 yılında da yine Devlet Bahçeli tarafından Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanı adayı göstermek zorunda bırakılmıştı. Şimdi de Ankara’da deniliyor ki “Aslında İhsanoğlu’nu Bahçeli önerdi ama Kılıçdaroğlu’nun önerisi gibi sunuldu!” 
İhsanoğlu’nu İslam Konferansı Örgütü’nün genel sekreterliğine seçtirmek için İslam ülkelerinde bir yıl boyunca olağanüstü kulis yapanlar da Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan’dır. Her ne kadar İhsanoğlu’na AKP’nin Mısır ve Suriye politikalarına tam destek vermediği için öfkelenmiş olsalar da ideolojik olarak aynı çeşmeden su içmişlerdir. 
Biraz Osmanlıcılık, biraz hilafetçilik, biraz İngiliz veya Amerikan eğitimi... 
Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül’den daha iyi yetiştirilmiş olan İhsanoğlu’nu da aday gösterebilirdi!
Bu durumda, Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimini değiştirmeye çalışan güçler, Türk seçmenini, sadece iktidar üzerinden değil, aynı zamanda muhalefet üzerinden de  “40 katır mı istersin, 40 satır mı?”  tercihine zorlamış oluyor. Üstelik seçim 10 Ağustos’ta, yani Sevr’in yıldönümünde yapılacak! 

Yazarın Diğer Yazıları