"Adaylar dış politika vizyonunu açıklamalı"

"Adaylar dış politika vizyonunu açıklamalı"
24 Haziran'da yapılacak seçim öncesinde adayların meydanlarda vaatlerini sıralarken dış politikaya yer vermediklerine dikkat çeken Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, "Adayların hiçbirinin dış politikayla ilgili tatmin edici bir açıklaması yok" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

24 Haziran'da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adaylar meydanlarda vaatlerini sıralarken, bunların içinde dış politikaya ilişkin vizyonun çok konuşulmaması dikkat çekti.

Stratejist emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, adayların dış politikaya ilişkin vizyonlarını ve düşüncelerini dünyanın yakından takip ettiğini kaydetti.

Bunun için dış politikaya ilişkin söylemlerin de adaylar tarafından dile getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Eslen, "Seçimde cumhurbaşkanı adaylarının dünyadaki gelişmeleri iyi okuması gerekiyor. Dünyada nasıl bir güç mücadelesi var, ABD'nin, Çin'in ve AB'nin durumu ne, geleceği nedir? Çin'in yeni ipek yolu projesinin anlamı ne? Bunun Türkiye için önemi ne? Bu konularda adayların hiç birinin yeterli tatmin edici açıklamaları yok" dedi.

Adayların mutlaka dış politika konusunda güçlü danışmanlarının olması gerektiğinin de altını çizen Eslen, "Bu danışmanlar dünyadaki ve bölgemizdeki gelişmeleri adaylara anlatması gerekir ki onlarda buna göre mesajlarını vermeli. Bugüne kadar böyle bir şey göremedik. Bu mesele sadece istikametimiz batı demekle olmaz. Dünyanın gerçeklerini görmek gerekiyor. Batı yönünü doğuya çevirdi. İngiltere 20 milyar dolar yatırarak yeni ipek yolu projesine ortak oldu" diye konuştu. Adayların açıklaması gereken bir çok konu olduğunu belirten Eslen, bu konuları şöyle sıraladı: "Türk- Amerikan ilişkilerindeki sorunlar neler, Türk Amerikan ilişkilerinde Türkiye'nin çıkarları neler, Türk- Amerikan ilişkileri nasıl gelişecektir, AB Türkiye ilişkileri bundan sonra nasıl gelişecektir, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler bundan sonra nasıl gelişecek? Çin ile Türkiye arasındaki ilişkiler nasıl gelişecek? Türkiye nasıl bir tutum alacak, yani yeniden şekillenen dünyada Türkiye nasıl bir jeopolitik konum alacak? Niçin böyle bir pozisyon alacak? Türkiye denge politikaları sürdürecek diyorlar ama hem batı bloğu, hem NATO içinde olup da bu denge politikalarını nasıl sürdüreceksiniz? Bunları somut olarak ifade etmek lazım. Manifestolarında bunları görmek lazım."

Türkiye'deki seçimleri bütün dünyanın takip ettiğini ifade eden Eslen, mevcut adayları izlediklerini ve bu konudaki beyanlarını merak ettiklerini bildirdi. Eslen, "Ona göre kendi pozisyonlarını almaya çalışıyorlar. Şimdiye kadar bu konuda Türk halkını tatmin edici açıklamalar yapılmadı ki, dışarıdakiler anlayabilsin" şeklinde konuştu. Eslen şunları anlattı: "Ankara'da Çin Büyükelçiliğ'indeki Çin büyük elçisi, adaylar Türk Çin ilişkilerini nasıl görüyor merak edersiniz. 2050 yılı geldiğinde Çin'in küresel lider olduğunu biliyor mu, bilmiyor mu bu adaylar? Çin ile Türkiye arasında günümüzdeki sorunlar nelerdir? Çin'in dünyanın şeklinin değiştirecek bir kuşak bir yol projesinin Türkiye'den geçmediğini, neden Türkiye'den geçmediğini de biliyor mu? Türkiye'nin refahına nasıl katkıda bulunacak? Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler nasıl gelişecek? Bunlara ilişkin çalışmalarını açıklamaları gerek adayların."

Nejat Eslen, denge politikaları ile götürüp, "istikametimiz batı olacak" demenin kalın hatları ile meseleyi ortaya koymak olduğunu söyledi. Eslen, "Türkiye'nin güvenliğini en çok tehdit eden unsurlar neler? Tehditler doğudan mı, batıdan mı kaynaklanıyor? Türkiye'nin karşı karşıya olduğu beka sorunun kaynağı neresi? Bu kaynaklarla ilgili nasıl bir politika uygulanacak? Bunlar hakkında somut şeyler söylemeleri gerekiyor" dedi.