Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Adı "Anne" olan Melek

Bir varmış bir yokmuş, masal bu ya; bir zamanlar dünyaya gelmeye hazırlanan bir çocuk varmış. Bir gün Tanrı’ya sormuş, “Tanrım beni yarın dünyaya göndereceğini söylediler, fakat ben o kadar küçük ve güçsüzüm ki orada nasıl yaşayacağım.”
Tanrı küçük çocuğa cevap vermiş,  “Tüm meleklerin arasından senin için bir tanesini seçtim. O seni bekliyor olacak ve seni kendi hayatı pahasına daima koruyacak. Sevecek, eğitecek, her şeyi ondan öğreneceksin...” Çocuk tekrar sormuş, “Peki benim meleğimin adı ne?...” Tanrı cevap vermiş yeniden,  “Adının önemi yok yavrum sen onu ” Anne “ diye çağıracaksın.”  Masal tatlı bir rüya ile son bulmuş ve çocuk annesinin kollarında uyanmış...
Bu rüya gerçek aslında. Bu sabah ve sonraki sabahlar bir sürü çocuk öyle uyandı, uyanacaklar. Hâlâ annelerinin kollarında uyuyor, sevgiyle büyüyor olacaklar. İsimsiz meleklerine daima  “Anne”  diye seslenecekler. Şöyle bir an geçmişe dönelim. Kendi çocukluğumuzu hatırlayalım, başucu şarkılarını seslendiren meleğimizi annemizi... Onlara bahşedilen o en yüce duyguyu  “karşılıksız sevgi” yi bize nasıl sunduklarını hatırlayalım. Her başımız sıkıştığında, yaslanacak bir omuz aradığımızda, yenilgide, zaferde onlar yok muydu yanımızda. Sağlam sırdaş, kimi zaman arkadaş, çoğu zaman da yoldaş olmadılar mı sıkıntılarımıza. Önce 9 ay boyunca karnında, sonra da ömür boyu iyi, kötü günde hem sevincimizi hem de kederimizi sırtında taşıyanlar onlar değil mi?
 Bakın Aşık Veysel ne güzel ifade eder anneyi dizelerinde;
Dokuz ay koynunda gezdirdi beni
Ne cefalar çekti ne etti anam
Acı tatlı zahmetime katlandı
Uçurdu yuvadan yürüttü anam
Tükenmez borcum var
anama benim
Onun varlığında oldu
bedenim
Kimi köylü kızı kimisi hanım
Ta ezel tarihte kayıtlı anam
Veysel der kopar mı
analar bağı
Analar doğurmuş Ağa’yı
beyi
İşte budur sözlerimin gerçeği
Okuttu, öğretti, büyüttü anam
Kırılsalar da, kırmayan, incinseler de incitmeyen ana yüreği dibinde af bulunan bir uçurum gibidir.
İşte bu meleğin adı  “Anne” kimilerimizin hâlâ şansı var koşmak için kollarına, kimileri düşlerinde yaşatıyor analarını ya da ebediyete intikal etmiş olanlara ulaşıyoruz dualarımızla, ister yanımızda olsunlar ister uzakta sevgileri hiç eksilmesin gönüllerinizden. Bugün sonsuz sevgiler bütün annelerimize. Başta şehit anneleri olmak üzere tüm annelerin anneler gününü kutluyorum.

Yazarın Diğer Yazıları