Adli yıl açılışı yapıldı

Adli yıl açılışı yapıldı
Geçen yıl Beştepe'de yapılan Adli yıl açılışı bu sene Yargıtay Konferans Salonu'nda düzenlenirken törene Cumhurbaşkanı Erdoğan katılmadı.

Adli yıl açılışı nedeniyle Yargıtay Konferans Salonu'nda  düzenlenen törene Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yargı üyeleri  katıldı.

Açılış konuşmasını yapan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit,  "Adalet toplum ve devlet arasındaki bağdır. Yargıtay Başkanı: Hak ve özgürlüklerin korunması yargının yürütmeden ve hükümetten ayrı olmasına bağlıdır" dedi.

Cirit koruşmasında vicdani kanaat uygulamasına da dikkat çekti. Cirit, Hakimin anayasayı kanunu ne derece iyi bilmesi gerekiyorsa bi okadar da vicdan sahibi olması gerekir" dedi. 

"ÖNYARGI İLE DEĞİL, OBJEKTİF DELİLLERE DAYANDIRILMALI"

Rüştü Cirit'in açıklamalarının öne çıkan bölümleri şöyle:

Türk yargısı adalet sistemini ele geçirmeye çalışan FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarına karşı çok kısa sürede güçlü refleks göstermiş, özellikle darbe girişiminin ortaya çıktığı ilk saatlerde bu kişileri görevden uzaklaştırmıştır. Yaklaşık 40 yıldan beri diğer kamu kuruluşlarının yanı sıra adalet teşkilatına da sızanların teşkilattan ayıklanması yargı sisteminin çok önemli bir başarısıdır. Bu anlamda Türk yargısı 15 Temmuz darbe girişimine karşı en etkili ve cesur adımları atarak Yüce Türk Milletinden aldığı kutsal emaneti, sadece ve sadece yüce Türk Milletinin üstün yararına kullanılabileceğini göstermiştir. Emanete ihanet ederek, kamu görevini ve özellikle yargı yetkisini belli bir örgütün amaçları doğrultusunda kullananlara ise adaletten başka bir borcumuz bulunmamaktadır. Bu kişilerin adil bir şekilde yargılanması, hukukumuzda öngörülen cezalara çarptırılması ve sarsılan kamu düzeninin yeniden tesisi kuşkusuz sağlanacaktır. İşleyen yargı sürecinin titizlikle yürütülmesi, mahkumiyetlerin objektif delillere dayandırılması, adil yargılama hakkına saygı gösterilmesi hem mağduriyetleri önleyecek hem de bir kısım suçların suçluların cezasız kalmasına engel olacaktır. Bizim görevimiz, duyguyla, coşkuyla, önyargı ile davranmak değil, Türk hukuk sisteminin son yıllarda büyük bir başarıyla yükselttiği insan haklarına ilişkin standartlardan taviz vermeden objektif delillere göre karar vermektir.

ERDOĞAN KATILMADI

2016’da ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan adli yıl açılış töreni, bu yıl yeniden Yargıtay Konferans Salonu’nda yapılıyor. Bayramı İstanbul'da geçiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yılki törene katıllmadı.

İlgili Haberler