Af teklifi Meclis'te!

Af teklifi Meclis'te!
MHP 162 bin 989 tutuklu ve hükümlünün yararlanacağı af teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) af teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız, partisinin af konusundaki kanun teklifine ilişkin "Teklifimiz yasalaşırsa, TBMM'de kabul görürse bu düzenlemeden faydalanacak tutuklu hükümlü sayısı 162 bin 989 kişidir" açıklaması yapmıştı.

'5 YILLIK İNDİRİMİ KAPSIYOR'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Teklif 19 Mayıs 2018 öncesi suçları kapsıyor. Teklif cezalarda 5 yıllık indirimi kapsıyor" dedi.

Yıldız, tasarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Devlet güvenliğine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar, soykırım ve insanlığa karşı suçlar, kasten adam öldürme kapsam dışıdır. Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar kapsam dışında. İşkence, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar kapsam dışı. Kanunun amacı belli, biz devlete karşı işlenen suçları kapsam dışında tuttuk. Türkiye'de tutuklu hükümlü sayımız 253 bin civarında. Bunlardan terör suçlusu olarak 25 bin 63 hükümlü, 20 bin 643 tutuklu var. Adam öldürme suçundan 22 bin 610 hükümlü, 5 bin 664 tutuklu var. Kanun kapsamı dışında olanları çıkınca 162 bin tutuklu ve hükümlü bu düzenlemeden faydalanacaktır. Bunlar adli suçlar, devlete karşı işlenen suçlar değil."

ATATÜRK ALEYHİNE İŞLENEN SUÇLARDA AF YOK

Şartlı salıvermeden yararlanamayacak suçlar şöyle:

“Soykırım, insanlığa karşı suçlar, örgüt, kasten öldürme, kasten öldürmenin nitelikli halleri, insan üzerinde deney, organ veya doku ticareti, işkence, neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, düşmanla iş birliği yapmak, devlete karşı savaşa tahrik, temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlamak, yabancı devlet aleyhine asker toplama, devletin güvenliğine ilişkin belgeler, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasal veya askeri casusluk, devletin güvenliğini ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, uluslar arası casusluk, yasaklanan bilgileri temin, devlet sırlarından yararlanma hizmetlerinde sadakatsizlik, yasaklanan bilgilerin siyasal ve casusluk maksadıyla açıklanması, taksir sonucu casusluk işlenmesi, devletin güvenliği ile ilgili belgeleri bulundurma suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar, Orman Kanunu’ndaki suçlar ve Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar.

Teklifin ‘genel af’ ya da ‘özel af’ olarak değil de şartlı salıverme olarak planlandığını belirten Yıldız, hafta içi diğer partilerle de bir araya gelerek görüşmelerde bulunacaklarını açıkladı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Af ile ilgili düşüncemizde bir değişiklik yok. Af konusunda MHP ile aynı yerde durmadığımız ortadadır” açıklamasını da değerlendiren Yıldız, “Henüz teklif önlerine gelmedi, görmediler. Pazartesi günü görebilirler” dedi.

MHP'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu af teklifinin tam metni şöyle:

bel-1.jpgbel-2.jpgbel-3.jpgbel-4.jpgbel-5.jpgbel-6.jpgbel-7.jpgbel-8.jpgbel-9.jpgbel-10.jpg

bel-11.jpgbel-12.jpgbel-13.jpg

İlgili Haberler