Küflü Antep fıstıklarını bilin bakalım kim yedi

Küflü Antep fıstıklarını bilin bakalım kim yedi
Binlerce ton Antep Fıstığı normalin 4 katı aflatoksin olduğu gerekçesiyle Yunanistan gümrüğünden geri gönderildi. Kilosu 180 TL civarında olan Antep fıstıklarının Türk halkına yedirildiği tahmin ediliyor.

Yunanistan'ın geri gönderdiği binlerce ton Antep fıstığının izi kayboldu 

Para Medya''nın haberine göre, bugüne kadar Rusya gümrüğünden dönen binlerce ton meyve ve sebzeden sonra şimdi de Türkiye’den Yunanistan’a ihraç edilen kabuklu Antep fıstığında yüksek miktarda aflatoksin tespiti sonrasında ürünler Yunanistan sınırında geri çevrildi. Ürünlerinde belirlenen limitlerin yaklaşık 4 katı kadar aflatoksin olduğu belirlendi.

4 Şubat’ta Yunanistan’dan geri gönderilen fıstıkların akibeti hakkında bilgi alınamıyor. Normalin 4 katı fazla aflatoksin içeren fıstıkların İstanbul’dan sonra izi kayboldu. Bu fıstıkların iç piyasada satılmış olabileceği öne sürülüyor.

AFLATOKSİN NEDİR?

Son yıllarda yaşamımızı önemli derecede etkilediği için sıklıkla sözü edilen aflatoksin,  günlük yaşantımızda  her yerde karşılaştığımız  küflerden  bazılarının, ürettikleri birçok kimyasal maddelerden biridir.  

Bu kimyasal maddeler arasında bazıları insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olduğu için bir tür zehir özelliği taşımaktadır ve aflatoksin de bunlardan biridir. Zaten, aflatoksin kelimesi de, onu yapan küfün adından (Aspergillus flavus) ve zehir anlamına gelen "toksin" kelimesinden türetilmiştir.

Bu madde, bir çok organın yanı sıra esas olarak karaciğer üzerinde etkili olmakta ve giderek karaciğer kanserine yol açmaktadır. Bu etki, genetik çalışmalarla son yıllarda kesin olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca birçok ülkede yapılan çalışmalar, karaciğer kanserine yakalanan insan sayısı ile, tükettikleri aflatoksinli gıda arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermiştir.