Brent petrol, 12 yılın en düşüğünde

Brent petrol, 12 yılın en düşüğünde
Türkiye’nin de kullandığı Brent petrolün varil fiyatı, Çin kaynaklı gelişmelerin küresel ekonomiye ilişkin tedirginlikleri arttırması ve dolardaki yükselişin etkisiyle 35,49 dolara gerileyerek, 1 Temmuz 2004’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü

Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise Salı günü ABD’de açıklanan ham petrol stoklarının artış beklentilerine karşılık; 5,6 milyon varil azalmasının ardından, dün yüzde 1,4 gerileme ile 35,46 dolardan işlem gördü. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistler, ABD petrol stoklarının 500 bin varil artmasını bekliyordu. Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına göre ise, petrol stokları geçen hafta 5.6 milyon varil azalırken, benzin dahil akaryakıt arzı arttı.  Petrol fiyatları, arzın talebin üzerinde kalmaya devam etmesinin etkisi ile, İran ve Suudi Arabistan arasında artan gerginlikten fazla etkilenmedi.

Varili 30 dolar’a inebilir

Uzmanlar, Orta Doğu’nun önemli iki ülkesi Suudi Arabistan ve İran arasında patlak veren gerilimin, petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir etki uyandırsa da bu durumun uzun sürmediğine işaret ediyor. Yükselen dolar ve küresel ekonomiye ilişkin tedirginliklerin petrol fiyatları üzerindeki etkisinin daha fazla hissedildiğini aktaran uzmanlar, aşağı yönlü hareketin devamında 33,65 doların destek konumunda olduğunu dile getiriyor.Citigroup Inc.’den UBS Group AG’ye, analistler, ham petrolün önümüzdeki birkaç ay içinde 30 dolar civarına düşmesini beklerken, ABD stokları beş yılın ortalamasının 130 milyon varil üzerinde seyretmeye devam ediyor. Avrupa hisse senetleri, Çin’in Yuan’ı zayıflatmasının ardından Asya hisse senetlerinde görülen düşüş sonrası geriledi.  Zürih’te UBS analisti Giovanni Staunovo, “Petrol, riskten kaçınmadan dolayı düşen hisse senetlerini takip ediyor. Ekonomik verilere ilişkin endişeler petrol fiyatları üzerinde baskı uyandırdı” dedi.