Afrika’nın ‘kayıp nehri’ bulundu!

Afrika’nın ‘kayıp nehri’ bulundu!
Arkeologlar, Beyaz Nil nehri boyunca uzanan dev, antik bir nehrin izlerini buldu. 45 bin kilometrekarelik devasa nehrin, binlerce yıl önce ilk insanların Afrika’dan diğer kıtalara gerçekleştirdiği iki göç hareketinde önemli rol oynadığını düşünülüyor.

Var olması halinde dünyanın en büyük nehirlerinden bir tanesi olacak 'kayıp nehir', Sudan'ın güneyindeki çorak bölgede ortaya çıkarıldı.

Jeologların binlerce yıllık izlerini tespit ettiği nehir, sırasıyla 100 bin ve 70 bin yıl önce ilk insanların Afrika'dan çıktıkları göçlerde önemli bir rol oynadı. İlk göç, bugün İsrail'in bulunduğu topraklara, ikinci göç ise 70 bin yıl önce Avrasya'ya gerçekleştirildi.

Avustralya'nın Adelaide Üniversitesi'nden Martin williams ve İngiltere'nin Exeter Ünivesitesi'nden Tim Barrows'un gerçekleştirdiği araştırmada, antik gölün kıyılarından toplanan numunelerin 109 bin yıllık olduğu ortaya çıkarıldı. 

Barrows, antik gölün fazla alan kapladığı dönemim son buzul çağının başlangıcı öncesindeki sıcak geçiş dönemi olduğunu, gölün çok uzun süre dev boyutunu koruyamadığını söyledi. Barrows, gölün kıyılarından toplanan numunelerin on binlerce değil, binlerce yılda olşutuğunu belirterek, kalıntıların açık havaya maruz kaldığı süreye bakarak gölün hızlı bir şekilde küçülmeye başladığını anladıklarını söyledi.

'GÖL CİVARINDA YAŞAMIŞ OLMALILAR'

Etiyopya'da bulunan, ilk insana ait en eski fosiller 200 bin yıl öncesine ait. İsrail'de bulunan Qafzeh ve Es Skhul mağaralarında keşfedilen en eski insan fosilleri ise 110 bin ile 100 bin yıl öncesine işaret ediyor.

İngiltere'nin Oxford Üniversitesi'nden Stephen Oppenheimer,  Mitokondriyal DNA (sadece anneden geçen genetil bilgi) analizlerine göre Avrasya populasyonlarının Afrika'dan 72 ile 70 bin yıl önce geldiğini gösterdiğini belirtti. Oppenheimer, Avrasyalıların deniz seviyesinde 100 metrelik alçalma olduğu buz çağında Kızıl Deniz bölgesinden geçerek Avrasya'ya geldiğini düşünüyor.

Oppenheimer, "Dev bir göl balıkçılık, avlanma ve yerleşme açısından insanlara büyük yardımda bulunmuş olmalı. Muhtemelen uzun yıllar gölün civarında yaşamaya devam ettiler" dedi. 

DÖRT BİR YANA DAĞILDILAR

Mitokondryial DNA analizleri, Afrika'nın doğusunda nüfusun 100 bin yıl öncesinde arttığını gösterirken, Sudan'da bulunan 130 bin yıllık bir kafatası da bu bulguyu savundu.

New Scientist'in haberine göre, antik gölün etrafında bulunan ve sadece birkaç bin yıllık olan çok az sayıdaki eşya, tahmin edilen dönemde göl civarında fazla insan yaşadığını savunmuyor. Bölgedeki politik sorunlar ve çatışmalar da kazı çalışmalarının önüne geçiyor.

Harvard Üniversitesi'nden Ofer Bar-Yosef, gölün ortadan kalkmasının ilk insanlar için büyük bir felaket getirmiş olduğunu, sonuç olarak dört bir yana dağılmış olabileceklerini ifade etti.

Geology dergisinde yayımlanan araştırma, ilk olaral 100 bin yıl önce göçe yardım eden gölün, deniz seviyesinin azaldığı 65-70 bin yıl önce de rol oynadığına inanıyor. Bilim insanları, bu dönemde gölden faydalanarak yola çıkan insanların Kızıl Deniz'in güneyindeki Bab-el Mandeb geçicinden geçtiğini düşünüyor.