Afrika’ya Türkiye modeli

Afrika’ya Türkiye modeli
Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye ile vardığı mülteci geri kabul anlaşmasının benzerlerini Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile de imzalamak için harekete geçti.

İçişlerinden sorumlu Komisyon üyesi Dimitris Avramopoulos, ‘kaçış nedenleriyle mücadeleyi ve Avrupa yönündeki iltica baskısını azaltmayı amaçladıklarını’ söyledi.

Deutsche Welle Türkçe’nin Alman ‘Die Welt’ gazetesinden aktardığı habere göre Avramopoulos, “söz konusu ülkelerin ekonomik teşvik yoluyla mültecileri geri almaya ikna etmeye çalışılacağını, işbirliği yapmaktan kaçınan ülkelere ise yaptırım uygulanabileceğini” belirtti.

Türkiye ile varılan mutabakattan kazanılan tecrübelerin kendilerine yol gösterici olduğunu belirten Komisyon üyesi işbirliği yapmaya yanaşan ülkelere kalkınma yardımlarına ilave olarak mali destek verebileceklerini ya da bu ülkelerle olan ticari ilişkileri geliştirebileceklerini, işbirliği yapmayanlara ise bazı ‘kısıtlamalar’ getirilebileceğini söyledi.

9 ÜLKE LİSTEDE

AB ilk aşamada Tunus, Nijer, Etiyopya, Mali, Senegal, Nijerya ve Libya ile geri kabul anlaşması imzalanmasına çalışacak.

Komisyon Ürdün ve Lübnan’ın da bu uygulamaya dahil edilmesini hedefliyor. Dikitris Avramopoulos gazeteye verdiği demeçte, Adı geçen ülkeleri kaçak göçmenleri geri almaya, insan kaçakçılarıyla mücadele etmeye ve sınırlarını daha iyi korumaya ikna etmeye çalışacaklarını belirtti.

Göçmen ve mülteci veren ülkelerin bu kişileri geri almaya yanaşmaması Almanya tarafından da eleştirilmekteydi.