Ağır kas zaafına yakalanmış olabilirsiniz

Ağır kas zaafına yakalanmış olabilirsiniz
Göz kapaklarınız uykuda kapanmıyorsa ve özellikle akşam saatlerinde her iki göz kapağınız da yorgunluk kaynaklı düşüyorsa, Myastenia Gravis olarak adlandırılan ağır kas zaafı hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.

En çok 20-40 yaş arasında görülen hastalık erken teşhis ve tedavi ile hastalara normal yaşamlarına devam etme şansı tanırken, teşhis konulamayan hastalarda ölümcül krizlere neden olabiliyor. Myastenia Gravis, istemli kaslardaki zaaf ve çabuk yorulma şeklinde ortaya çıkan sinir-kas sistemlerine ait bir hastalıktır. Karakteristik özelliği yorulmakla artan güçsüzlüktür. Belirtiler öncelikle yüz, göz, ağız çevresinde görülür, dilde, çiğneme ve yutma kaslarında belirgin olarak hissedilir.

Ağır Kas Zaafı Hastalığı, erken teşhisle tedavi edilerek kontrol altına alınabilir...
Myastenia Gravis’in kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğün belirten Avrupagöz Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, “En çok 20-40 yaş arasında olmak üzere her yaşta görülebilen bu hastalığın pek çok değişik türü vardır. Hastalığın ilk belirtileri genellikle gözlerde başlar. O nedenle iki göz kapağının aynı zamanda yorgunluk kaynaklı düşmesi, yüz kasları zayıf olduğunda göz kapaklarının uykuda kapanmaması gibi belirtilerde mutlaka ve acilen göz doktoruna başvurulmalıdır.  Oküler Myastenia Gravis’te, göz kaslarına giden bilginin sinirden kasa ulaşamadığı ve uyarıları iletemediği için fonksiyonlarda gerileme ve yavaşlamaya neden olduğuna dikkat çeken Doğan, “Kısa süreli kasılmada bir sorun olmaz iken kasılma uzadığında güçsüzleşme olur ve şikâyetler ortaya çıkar. İlk belirtilerini göz kasları üzerinde gösteren hastalık, sadece göz kaslarını tutup orada kalabilir. Kasların tutulumuna bağlı olarak göz kapakları düşer. Çift görme meydana gelebilir ” dedi.
Göz kaslarında başlayan Ağır Kas Zaafı, nadiren bu kaslarla sınırlı kalır...
Sıklıkla oküler kaslarla (göz kasları) ilişkili belirtilerle başlayan Myastenia Gravis, nadir olarak bu kaslara sınırlı kalır. 2-3 yıl içinde de göz kasları dışında belirti eklenmezse hastalığın muhtemelen oküler kalacağı düşünülür. 40 veya 50 yaş üzerinde başlayan Myastenia Gravis erken başlangıçlı, daha sonra başlayan ise geç başlangıçlı rahatsızlıklar olarak adlandırılır. Hastalığın kaynağı bilinmemektedir. Ancak, enfeksiyon hastalıkları, aşırı fiziksel zorlanma, gebelik, soğuk algınlığı, enfeksiyonlar ve özellikle solunum yolları hastalıkları, Myastenia Gravis’in ağırlaşmasına neden oldukları tespit edilmiştir. Diğer otoimmun(savunma mekanizması) hastalıklarla birlikte görülebilen Myastenia Gravis’in en sık beraber görüldüğü hastalık, tiroid hormonu bozukluklarıdır. Hipertiroidi vakalarının % 10’a yakın bir kısmında Myastenia Gravis görülür. Bazı ilaç grupları ile yapılan tedavi sayesinde hastalığın ilerlemesi engellenebilir.