Aile hekimlerinden check-up tepkisi

Aile hekimlerinden check-up tepkisi
Sağlık Bakanlığı’nın, Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz check-up dönemi uygulamasının devreye girdiğini açıklamasına, aile hekimlerinden ve ilgili derneklerden tepki geldi. 

Cumhurbaşkanlığı tarafından “100 günlük Eylem Planı” kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan aile hekimlerinden check-up hizmeti tartışmaları da beraberinde getirdi. Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. H. Şenol Atakan, ciddi endişelerinin bulunduğunu belirterek, “100 günlük eylem planı içerisine check- up uygulamasını koyan bakanlığın bizzat kendisi, şu an dahi verdiği aile hekimliği uyum eğitimlerinin yazılı ve görsel dokümanlarında check up uygulamasının ne kadar gereksiz olduğunu tüm ispatlarıyla ortaya koymuştur” dedi.  

"RİSK GRUPLARINA ÖZEL"

Dünya üzerinde hiç kimsenin “check- up olacak yurttaşa hangi tetkikleri yapalım“ sorusuna aynı standart cevabı vermeyeceğini kaydeden Atakan, şunları söyledi:

“Herkese aynı testi yapalım mantığı bilimsel değildir. 18 yaşındaki genç bir erkek ile 70 yaşında ve ilave hastalıkları bulunan bir kadın hastaya aynı tetkiklerin yapılması söz konusu olamaz. Önceden tespit edildiğinde tedavisi mümkün olan, geç kalındığında hastaya, ülke ekonomisine olumsuz etkileri önlenemez olan hastalıkların erken tespiti-tedavisi için dünya üzerinde birçok gelişmiş ülke tarama testleri yürütmektedir. Check up adı verilen sağlık hizmeti, uluslararası bir sağlık hizmeti kalitesi ölçütü değildir. Rutin olarak tüm yurttaşlarımıza ithal kitlerle yapılacak olan gereksiz tetkiklerin kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Bu ithal tetkiklerin sonuçları ise vatandaşımızda muhtemelen daha yoğun bir kafa karışıklığına sebep olacak, ikinci ve üçüncü basamak sağlık sunucularında asıl hizmetten faydalanması gereken hastalarımız gereksiz müracaatlar sonucu oluşan yoğunluk nedeniyle mağduriyet yaşayacaklardır.”

İlgili Haberler