Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Ajans Haberleri...

Sevgili okuyucum; değerli yayıncı ve yazar sevgili dostum Selim Esen, yine bizi sarsacak görkemli bir eserle karşımıza çıktı...

Kitabın adı; Ajans Haberleri! Ama kitaba geçmeden önce sevgili Esen'i size kısaca tanıtmalıyım... O, Cumhuriyetimize gönülden bağlı; toplumcu bir aydın. Benim de çalıştığım kurum olan TRT'ye -1992 yılında emekli olana kadar- gerçekten çok farklı bir anlam katan, bir yayıncı. Türkiye'nin gençlik hareketleriyle sarsıldığı 1971 yılında "Solda ve Sağda Vuruşanlar" adlı zor bir konuyu, televizyon ekranlarına getiren bir üstün yetenek. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'na -Savaş Muhabiri olarak- katılan ve Gâzi olan kahraman bir gazeteci... Ve Türkiye Gâziler Vakfı'nın Kurucu Üyesi; bir dönem Genel Başkanı. Kuşadası Öykü ve Şiir Günleri'ni başlatan bir edebiyatçı...

Sevgili Selim Esen, TRT'den emekli olduğu 1992 yılı Ağustos ayında Anadolu Ajansı'nda Görüntülü Haber ve Yapım Merkezi'nin kurulması ve işletilmesinden sorumlu Başkan kadrosuna atandı. 24 Ağustos 1992 tarihinde, Başbakan Süleyman Demirel'in 10. Basın Toplantısı'nı görüntüleyerek -Anadolu Ajansı'nda ilk kez- haberlerin elektronik medyaya girmesini sağladı.

Selim Esen için değil bir köşe, gazetenin sayfalarını aşacak yoğunlukta, daha pek çok ilginç sözler söyleyebiliriz. Ama son eseri olan "Ajans Haberleri" içindeki bilgileri, siz okuyucularıma çok kısa olarak sunacağım için üzgünüm. Kitap, kaynakçalarıyla, diziniyle 260 sayfalık bir harika!

Değerli okuyucum; o zor günlerde kurulan Anadolu Ajansı, Kurtuluş Savaşı'nda çok önemli hizmetler verdi. Toplumu ve dünyayı bilgilendirme adına pek çok haber, Anadolu Ajansı sayesinde dağıtıldı. Ajansın özelliğini belirtmek adına, kitabın 123. sayfasında küçük puntolu yazılarla başlayıp, 127. sayfasında biten bir bölüm var. O bölüm 1992 yılı Türkiye'sinde gelişen olayların tümünü eksiksiz olarak veriyor.

Kitapta Eşref Bitlis olayı da yer alıyor. 17 Aralık 1992 günü Kuzey Irak'a giden Jandarma Genel Komutanı'mız rahmetli Orgeneral Eşref Bitlis'in helikopteri ABD'nin iki Çekiç Güç F-15 uçağı tarafından taciz edilir... Bu konuda kitaptaki 157. sayfayı bu ülkenin yurttaşları iyice okumalı. O sayfada ABD'nin kahraman Generalimize yönelik aşağılık sözleri şöyledir: "(Irak'ın Kuzeyi'ndeki) Kürt Devleti'ni biz kurduk. Koruyucusu da biziz! Türkiye hiçbir şeye karışamaz. Gözünün yaşına bakmaz haddini bildiririz. Kale plânını senin uyguladığını biliyoruz. Vazgeç bu işten sonu kötü olur" diye gözdağı vermişti. Nitekim kahraman Generalimiz bir süre sonra da öldürülür...

Kitap çok ilginç olaylarla dolu... Sivas'ta 33 canımızı yok eden Madımak katliamı gibi pek çok konu gerçekçi biçimde yer alıyor. Ama Anadolu Ajansı'na 2011 yılında Genel Müdür olabilen Kemal Öztürk adlı yurttaşla ilgili 222. sayfada gerçekten -akla zarar- bilgiler var. Türkiye'nin nasıl bir karanlığa evrilmek istendiğini anlamak adına, Kemal Öztürk'le ilgili o sayfayı özellikle okumanızı dilerim.

Sevgili Selim Esen'in Ajans Haberleri eseri adeta bir Türkiye fotoğrafı... Bu ilginç esere Ürün Yayınları'nın 0312 425 39 20 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz.

Ve Millî Düşünce...

Efendim, Başkent'imizde kurulu 'bilgi üretim merkezi' olan, Millî Düşünce Merkezi 'Çarşamba Konferansları'na başladı. 28 Eylül 2016 tarihli konferansın konusu "Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı ve Bugünkü Türkiye" idi. Konferans Sayın Hakan Paksoy'un yönetiminde başladı. Konuşmacı Sayın Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu, çok girift-karmaşık olan bu konuyu, harika anlatımıyla sundu. Sayın Gündoğdu'nun sözlerinden, sadece birkaç cümle sunabileceğim: "Tanzimat dönemi şeytani bir dönem değil, ders almamız gereken bir dönemdir", "Bizdeki yenileşme gayrimüslimlerle başladı", "Bu yenileşme Babıâli'nin yenileşmesidir; halka yönelik değildir"... Konferans'ta dinleyiciler de fikir üretti. Nitekim, bilge devlet adamımız Sayın Sadi Somuncuoğlu'nun konuya yönelik harika anlatımıyla konferans son buldu.

Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları