Akdemir:"Türkmen'in çığlığını sadece "yürek" duyar"

Akdemir:"Türkmen'in çığlığını sadece "yürek" duyar"
Telafer’den gelen acı haberler Türkmen soydaşlarımızın çektiği çileleri, uğradıkları zulmü yeniden hatırlatıyor. Bölgede ne yaşanırsa yaşansın hedefte hep onlar var. Tek istedikleri ise çığlıklarını Türkiye’nin duyması.

ANALİZ / ÇİĞDEM AKDEMİR

Terör örgütü IŞİD'in, Musul’un Telafer ilçesinden kaçmaya çalışan 200 Türkmen’i iki ay alıkoyduktan sonra katlettiği belirtildi. Bu haber,  bir kez daha Irak’taki Türkmen soydaşlarımızın durumunu gündeme getirdi.  

Irak’taki karışıklıktan şimdiye kadar hep onların canı yandı, hep Türkmen’in varlığı tehdit altında oldu. Durum bugün de farklı değil.  

Bir yanda Barzani’nin sözde bağımsızlık referandumu çalışmaları ve Kerkük’teki varlığı, öte yanda Telafer’den gelen acı haberler var.

Ve bütün bu gelişmelere henüz Türkiye’deki yetkililerden bir açıklama gelmiş değil. Oysa bölgedeki Türkmen yani Türk varlığı Türkiye için de hayati önemde.

IŞİD ZULMÜ 2014’TE BAŞLADI

Musul, Haziran 2014’te birkaç saat içinde IŞİD’in kontrolüne geçmişti. Konsolosluğumuzun IŞİD tarafından basılması ve çalışanlarının aileleriyle rehin alınması, Musul’un düştüğü o birkaç saat içinde Türkiye’nin de elini kolunu bağlamıştı.

Sonrasında bölgedeki IŞİD terörü Türkmenleri de yerlerinden, yurtlarından etti. IŞİD’den bölgeyi temizleme ve mücadele bahanesiyle ABD’nin desteğini de alan Barzani peşmergeleri ise bu durumdan en karlı çıkan taraf oldu. IŞİD’den geri alınan yerlere peşmerge yerleşti ve terk etmeye de niyetleri yok. Hatta bugünlerde sözde bağımsızlık referandumu için hazırlık yapıyorlar.

MUSUL’UN KİLİDİ TELAFER

IŞİD terörü sonucunda ilçeden kaçabilen Türkmenler geçen yıl Türkiye sınırına gelmiş, ancak pasaportları olmadığı gerekçesiyle sınırdan geçmelerine izin verilmemişti. Sınırda bekleyen Türkmenler IŞİD’li teröristler tarafından alınıp geri götürülmüştü.  O görüntüler ve sınırda yaşananlar büyük tepki çekmişti.

Musul operasyonunun da kilit noktası olan Telafer ilçesinde nüfusun tamamına yakını Türkmenlerden oluşuyordu.  Ancak Türkmenler, 2003’teki ABD’nin Irak işgalinden bu yana bölgede sistematik bir yok edilmeyle karşı karşıya.  Irak’ın en büyük ilçesi, önce mezhep çatışmaları ardından IŞİD terörü nedeniyle 14 yıldır istikrar yüzü görmedi. 1997’de 280 bin olan nüfusu da göç, çatışmalar ve terör nedeniyle eridi.

STRATEJİK ÖNEM TAŞIYOR

Aslında Telafer stratejik önemi olan bir nokta. Irak'ın Suriye ve Türkiye sınır bölgesinde bulunuyor. Kerkük-Yumurtalık hattı ve önemli ulaşım-ticaret yolları buradan geçiyor.

Musul operasyonunun son evresi Telafer’de olacak ancak yine Türkmenlerin canı yanacak gibi görünüyor.

“Biz namaz kılarken yüzümüzü kıbleye, sırtımızı Türkiye’mize yaslarız” diyen soydaşlarımız her defasında acı çekiyor.

Arkasında Türkiye’nin desteğine ve bu desteğin hissettirilmesine ihtiyaç duyuyor.

Türkiye’den gelecek ses onlar için kıymetli. 

Ve çığlıklarının duyulmadığı her an onların da Türkiye’nin de güvenliğini tehlikeye atıyor. 

İlgili Haberler