Akıllı giysiler hayat kurtarıyor

Akıllı giysiler hayat kurtarıyor
Tıbbi buluşlar hız kesmeden sürüyor. Artık bir tişörtle epilepsi nöbetleri önceden belirleniyor sütyenle mamografik ölçümler yapılabiliyor

Epilepsi. Antik çağda Yunanlılar bu hastalığa “kutsal hastalık” diyordu. Epilepsi dünyada yaklaşık 50 milyon insanın hayatını etkiliyor ve Dünya Sağlık Örgütü’ne göre en yaygın ciddi beyin bozukluğu. Teşhisi de kolay değil. Bir epilepsi nöbeti, hasta bir elektroensefalografi (EEG) makinesine bağlı iken kayıt altına alınmalı. Paris’teki Pitie - Salpetriere Hastanesi’nden bir nörolog olan Dr. Vincent Navarro “Epileptik semptomlar geniş bir yelpazede çeşitlenir ve  farklı tıbbi tedavilere farklı şekilde yanıt veren birçok epilepsi türleri vardır” diyor. Navarro “Dahası, epileptik nöbetler düzensizdir. Dolayısı ile 20 dakika ile 1 saat arasında değişen uzunlukta standart bir EEG kaydında nöbeti kayıt altına almak nadiren olabilir” diyor ve ekliyor: “Sonuç olarak, epilepsi ile ilişkilendirilen olayların yüzde 20’si epileptik olmayan, örneğin kardiyak ya da psikolojik bilinç kayıpları olan olaylardır.” 

Yeni yöntemler
Hastane teşhisi kolaylaştırmasını ve hızlandırmasını umduğu yeni bir yöntem üzerinde çalışıyor. Bir dizi kablo ile bir makineye bağlanmak yerine, hastalar evlerinde bir tişört giyiyor ve isterlerse bir başlık takıyorlar. Biyometrik alıcılar bu şekilde, bir akıllı telefon uygulamasına bilgi aktarıyor. Wemu isimli bu sistemi üreten Bioserenity firmasının yöneticisi Pierre Fournier “Hastaları yatakta kalmaya zorlayan bilgisayarlardansa, akıllı telefonları ve kablosuz bağlantıları kullanabiliyoruz” diyor. Fournier şöyle sürdürüyor sözlerini: “Beynin elektronik etkinliğini kayıt altına almalısınız, bir elektroensefalogram. Bu sinyali yakalamak gerçekten çok ama çok zor. Milivolt (ölçeğinde) olan bir elektorkardiyograma göre elektrosefalogram mikrovolt bir sinyal, yani bin kat daha küçük. Akıllı telefon ilk seviye istihbaratı yapacak ve internet bağlantısı ile de bu bilgi bir bulut sistemine aktarılacak.” 
Teşhis süresi kısalıyor
Yıllar sürebilecek bir teşhis sürecindense, bu yolla günler ya da haftalar içinde net bir teşhis koymak mümkün, bu da uygun tedaviye olanak sağlıyor. Kumaşla çalışmak bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Digital Health Post isimli sağlık ve teknoloji platformunun yayıncısı Paul Sonnier, kumaşa yerleştirilen alıcıların ömrü ile ilgili sorunlar çıkabileceğini söylüyor: “Elektronikleri kumaşa entegre ettiğinizde kullanımı da düşünmelisiniz. Örneğin o giysi yıkanabilir mi? Ve bunu kumaşa nasıl yerleştireceksiniz ki her zaman kullanabilesiniz.”