Akın: "İşten çıkarmalar hızlandı"

Akın: "İşten çıkarmalar hızlandı"
Yaşanan ekonomik krizi aşmak için yapılan son düzenlemelere vatandaşın tepkili olduğunu söyleyen CHP'li Akın, işten çıkarmaların ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Ekonomik sorunlar vatandaşı bunaltmış durumda. Hazırlanan 13 maddelik çözüm önerisini vatandaşa anlatan CHP Milletvekilleri aynı zamanda vatandaş ile bir araya gelerek krizin günlük hayata etkilerini inceliyor. CHP Balıkesir milletvekili Ahmet Akın, "Özellikle bir durum çok dikkat çekiyor. Şu anda inanılmaz derecede işten çıkarmalar söz konusu. İki kişi çalıştıran berber ya bir işçisini çıkartıyor ya da ikisini birden çıkartıp kendisi çalışmak zorunda kalıyor. Bunu zaten gittiğimiz yerlerde görüyoruz. Ayağınızı yorganınıza göre uzatın diyor iktidar ama iktidarın israfı çok büyük boyutta diyorlar. İnsanlar verilen ihalelerin dolarla olduğuna inanamıyor çünkü saklıyor iktidar" dedi.

Vatandaşın son dönemde olanlara tepkisinin fazla olduğunu kaydeden Akın, şunları belirtti:

"Şu anda vatandaş tepeden serbest düşüşte. Millete güven verecek ortam yok. Biz çözüm önerilerimizi anlatıyoruz ama vatandaş bize açık açık AKP iktidarda, ekonomi nasıl kurtulacak diye soruyor, bunu aynı zamanda AKP'liler de soruyor. Türkiye maalesef aile şirketi gibi yönetiliyor. Bu son yapılan düzenlemelere vatandaşın tepkisi var. Her şeyin başında bir kişi var, yardımcıları da ailesinden. Bu bir kere başlı başına yurt içinde ve yurt dışında güvensizlik. Ancak vatandaş bunun bir rahip Brunson krizi olmadığının idrakine varmış durumda. Aynı krizin çok büyük fazlasını Meksika geçirdi parası yüzde 5 değer kaybetti. Bizim paramız daha fazla değer kaybediyor. Öte yandan ABD ile Meksika birbirleriyle ticaret yapıyor. ABD sınıra duvar örüyor. Yine bizde aynı etkiyi yaratmadı."

İŞTEN ÇIKARMALAR ÇOK FAZLA

CHP'li Akın, Türkiye'de iktidar politikasının ahbap-çavuş ilişkileriyle şekillenmesinin yanlış olduğunu ve bunun bedelinin ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Akın, "AKP iktidarı ekonominin temellerini sağlam kuramadı. Esnaf sanayici kan ağlıyor. Esnafları dolaşıyorum, sattığı ürünün yerine koyamıyorum diye dert yanıyor. CHP'ye güveniyorlar. AKP'nin bunu dinlemesinin önemini söylüyorlar bize" diye konuştu.

Ekonominin Türkiye'nin ortak sorunu olduğuna vurgu yapan Akın şöyle devam etti:

"Hepimizin geçim kaynağının temeli olan bir alandan bahsediyoruz. Özellikle bir durum çok dikkat çekiyor. Şu anda inanılmaz derecede işten çıkarmalar söz konusu. İki kişi çalıştıran berber ya bir işçisini çıkartıyor ya da ikisini birden çıkartıp kendisi çalışmak zorunda kalıyor. Bunu zaten gittiğimiz yerlerde görüyoruz. Ayağınızı yorganınıza göre uzatın diyor iktidar ama iktidarın israfı çok büyük boyutta diyorlar. İnsanlar verilen ihalelerin dolarla olduğuna inanamıyor çünkü saklıyor iktidar. Yandaş televizyonlarla, başka televizyonlardaki dolar kuru bile farklı. Ben bunu bizzat esnaf ziyaretimde gösterdim."

İKTİDAR AYAĞINI DENK ALMALI

AKP'nin artık ayağını denk alması gerektiğini dile getiren Akın, "İktidarın bir an önce ekonomide özellikle yapılması gerekenleri yapması gerekiyor. Ahbap-çavuş ilişkisinden vazgeçilmeli. Ülke adeta bataklığa doğru gidiyor. Ekonominin ayakta kalması gerektiğini düşünüyoruz, vatandaşlara bunun için çözüm önerilerimizi anlatıyoruz. Gerçekten ekonomi ayakta kalmalı, bu Türkiye sorunu. Artık ekonomik krize kafa yormaktan yerel seçimleri unutur hale geldik" şeklinde konuştu.