“Aklama mahkemesi kurdular”

“Aklama mahkemesi kurdular”
CHP Parti Meclisi’nde konuşan Kılıçdaroğlu, “Özel yetkili mahkemeleri kaldırıp özel aklama mahkemeleri kurdular” dedi. Bakan Çelik’in asansör faciasıyla ilgili konuşmasını da eleştiren CHP lideri, “O koltukta niye oturuyor” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Çelik derhal istifa etmeli!

Kılıçdaroğlu: Çelik derhal istifa etmeli!

CHP lideri, Bakan Çelik’in  işçi ölümlerinin önünü alacak İLO sözleşmesine ilişkin öngergelerini reddettiğini belirterek, yaşananlardan sorumlu olduğunu söyledi.

CHP Parti Meclisi (PM), olağanüstü kurultayın ardından ilk toplantısını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirdi. İş güvenliğinin para harcanarak sağlanacağını ancak bunun yapılmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “İşçi ölüyor, ondan sonra diyoruz ki ‘niye önlem almadık?’Tam çağdışı bir anlayış, 19. yüzyıl anlayışı” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in asansör faciasıyla ilgili yaptığı açıklamalara de değinen Kılıçdaroğlu, “Beyefendi sanki muhalefet partisinin milletvekili. Bu kişi bakan, bütün bu şikayetlerin önlemini alması gereken kişi ama şikayet ediyor. Merak ediyorum o koltukta niye oturuyor. Şikayet etmek için mi önlem almak için mi? Bu da zamana uygun olarak ‘balonu nasıl hafifletebiliriz’amacıyla söylenmiş sözler. Samimi değiller” dedi. Türkiye’nin 19 yıldır İLO sözleşmesini imzalanmadığını, Meclis’te görüşmeler yapılırken ise Bakan Çelik’in kürsüde oturduğunu ve önergeye ret oyu verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Yani ‘insanlar ölebilirler’dedi. Hani kar hırsı, hani maliyet hırsı, şikayet ediyorsun sen. Kar hırsına teslim oldun sen, vahşi kapitalizme teslim oldun sen. İnsanı yok eden, alın terini dikkate almayan bir siteme teslim oldun sen. Neden şikayet ediyorsun şimdi? Onurlu bir insanın bu cümleleri ettikten sonra o görevi derhal bırakması ve istifa etmesi gerekir. Hem cümleleri edeceksin hem de işçiler için yaşam odası kurulmasına maliyeti fazla diye itiraz edeceksin” diye konuştu.

Özel aklama mahkemesi
Kılıçdaroğlu, Türkiye’de darbe döneminde önce sıkıyönetim mahkemeleri kurulduğunu ifade ederken, “Onlar iktidar gücünün sopası oldu, insanlar acımasızca idam sehpalarına gönderildi. Sonra yumuşatıldı, adına Devlet Güvenlik Mahkemeleri dediler, sonra biraz daha yumuşatıldı Özel Yetkili Mahkemeler dediler. Silivri toplama kamplarını hiç unutmayacağız, şimdi onu da kaldırdılar, ‘özel aklama mahkemeleri’kurdular. Gücü elinde tutanların yaptığı yolsuzlukların araştırılmamasının yollarını buldular, özel aklama mahkemeleri, bunları sakın unutmayalım” dedi. 

Rüşvete teslim olmayın
Kemal Kılıçdaroğlu, 12 Ekim’de HSYK seçimlerinin olacağını anımsatırken, iktidarın bütün gücüyle bu seçimlere yoğunlaşmış durumda olduğunu belirtti. Bazılarının Başbakanı ziyaret ettiğini, “özel rüşvet taleplerinde bulunduklarını” ifade eden Kılıçdaroğlu, “Maaşlarınızı artıracağız yeter ki bizim istediklerimizi HSYK’ya seçin’. Buradan, bütün savcılara sesleniyorum; eğer bu ülkede adalete saygı duyulacaksa o saygıyı önce siz duyacaksınız, siyasal rüşvete teslim olan bir adaletten adalet beklenemez. Adaleti güçlü kılmak istiyorsanız, ‘ben siyasal erke bile karşı çıkarım, çünkü ben yargıcım’, ‘ben toplumun vicdanıyım’ diyecekseniz siyasal rüşvete karşı çıkacaksınız. Bunu yapmayan yargıca yargıç denmez” diye konuştu.