NATO’da, Türkiye’den İsrail’e veto tehdidi

NATO’da, Türkiye’den İsrail’e veto tehdidi
NATO’da, Türkiye’den İsrail’e veto tehdidi

İsrail’in NATO ile üst düzey ilişki kurmak için başlattığı girişime tepki gösteren Ankara’nın resti üzerine konu gün

İsrail’in NATO ile üst düzey ilişki kurmak için başlattığı girişime tepki gösteren Ankara’nın resti üzerine konu gündemden çıkarıldı.

Türkiye, İsrail’in NATO ile üst düzey ilişki kurmak için yeniden başlattığı girişime olumsuz tepki verdi. Türkiye’nin NATO Daimi Temsilciliği, NATO Genel Sekreterliği’nde yaptığı girişimle, İsrail’in ittifakla işbirliği arayışı çabalarının gündeme alınamayacağını bildirdi. Israrın devam etmesi halinde Türkiye’nin veto kartını kullanacağı Genel Sekreterliğe iletildi. Türkiye’nin bu resti üzerine, İsrail’in NATO’yla işbirliği arayışı ittifakın gündeminden çıkarıldı.


İsrail füzesine fren
Türk diplomatik kaynaklar, “NATO, İsrail dahil bölgedeki tüm ortak ülkelerle işbirliğini güçlendirmeye hazırdır” açıklamasının da yanlış anlaşılabileceğini, bundan sonra yapılacak açıklamalarda dikkatli olunması gerektiğini söylediler. NATO Genel Sekreteri Rasmussen’in Türkiye’ye yapacağı ziyarette de bu konunun gündeme gelmesinin söz konusu olmadığını bildirdiler.
Başkan Barack Obama, Savunma Bakanlığı bütçesinde yaptığı kesinti kapsamında İsrail’in füze savunma sistemine verdiği desteği de azalttı. Obama yönetimi, 2013 yılı bütçesinde İsrail’in kısa menzilli füze ve Arrow füze sistemlerine yaptığı yardımı kısmayı öngörüyor. İsrail ise, Obama’nın 2011 yılından başlayarak Tel Aviv’in füze savunma sistemine yaptığı yardımda düzenli bir şekilde kesintiye gittiğine vurgu yaptı. İsrail’in ABD’nin  örgördüğü yardım kesintisi konusunda henüz resmi bir açıklama yapmadığını ancak Washington’daki muhafazakarların bu duruma sert tepki göstermeye hazırlandığını belirtti.
Muhafazakarlar, İsrail’in Hamas, İran ve Hizbullah tarafından tehdit altında olduğu bir dönemde, İsrail’e yardımda kesintiye gitmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.