AKP askeri kışlaya çekti güvenlik korucuya kaldı

AKP askeri kışlaya çekti güvenlik korucuya kaldı
Köylerinden yüzlerce kilometre uzaktaki baraj inşaatlarında görevlendirilen korucular dert küpü

Korucular isyanda

Asker ve polisin çekildiği demiryolu ve barajların olduğu bölgelerdeki nöbetleri 10 günden 15’e çıkarılan korucular, “Buralarda can güvenliğimiz yok. Risk fazla. Biz buralara gelince köyde korucu kalmıyor. PKK istediği köye gidip istediğini yapıyor” dedi.

Köylerinden kilometrelerce uzaktaki yerlerde görevlendirilen korucular, personel yetersizliği nedeniyle ayrıca ayda 10-15 gün de baraj inşaatlarının güvenliğini sağlıyor. TERÖR örgütü PKK ile pazarlık masasına oturan hükümet, askeri kışlaya polisi de karakola kapatınca bölgenin güvenliğini sağlamak koruculara düştü. Köylerinden yüzlerce kilometre uzaktaki yerlerde görevlendirilen korucular isyan noktasına geldi. Demiryolu ve barajların bulunduğu bazı bölgelerden asker ve polis çekildi. Özellikle baraj inşaatlarının korunmasında özel güvenlik görevlilerinin sayısı yetersiz kalınca korucular sahaya sürüldü. Köylerinden alınarak ayda 10 gün baraj inşaatında görevlendirilen korucuların burada bulunma süreleri de personel yetersizliği yüzünden 15 güne çıkarıldı.

O zaman silah bırakın

Diyarbakır’da görevli korucu V.Ö.,  terör örgütü PKK’nın sık sık yol kesip şantiye basarak iş makinelerini ateşe verdiği Silvan’daki Babakaya üs bölgesinde görev yaptığını belirterek yaşananları şöyle anlattı: “Burada 52 köy korucusu var. Bölgenin güvenliği ve barajların korunması korucularda. Özel firmalar ise özel güvenlikle çalışıyor. Kolluk kuvvetleri de destek veriyor ama yetmiyor. Dolayısıyla buralardaki güvenlik de korucularla yapılıyor. Çınar köyünden 100 kilometre uzaktaki Silvan Barajı’nın güvenliğine giden korucular görev yerlerine minibüslerle ulaşıyor. Bu yolculukta ve nöbet değişimlerinde can güvenliği ve sağlık güvenceleri yok. Risk çok fazla. ‘Gidiş gelişlerimiz sorunlu oluyor’ dediğimiz zaman ‘beğenmiyorsanız silahınızı bırakın’ diyorlar. Devlete düşman bir örgüte karşı vatandaş devletin yanında yer alıyor. Buna rağmen güvenlik alınmıyor.” V.Ö., korucuların yaşadıkları köylerin de PKK’nın insafına terk edilmesini eleştirdi. Korucuların demiryolları ve karayollarında da görevlendirildiğini anlatan V.Ö., “Köyde korucu kalmıyor. PKK istediği korucu köyüne gidip istediğini yapıyor. Hassas noktaları kolluk kuvvetlerinin yerine korucular tutuyor. Çocuğunu kimse arkada bırakmak istemiyor. Yetkililere  bunu söylediğimizde, ’PKK sana karışmıyor’ yanıtını alıyoruz” dedi.