AKP, ‘Büyükşehir Yasası’ndan geri adım atıyor!

AKP, ‘Büyükşehir Yasası’ndan geri adım atıyor!
AKP iktidarı, özyönetim ilan edip ilçeleri savaş alanına çeviren PKK’ya karşı “açılım” projesinde geri adım atıyor

Sözde çözüm süreci buzdolabına konunca AKP-PKK mutabakatı da kazılan hendeğe düştü. AKP, şimdi “Özerk Kürdistan”ın yolunu açan Oslo anlaşmasından kurtulmanın yolunu arıyor.

Valilere yetkileri veriliyor

Federalizm peşinde koşan AKP, ihanet ettiği üniter devletin temel kurumlarına dönmek için adım attı. Önce Büyükşehir Yasası ile etkisizleştirilen valilere yetkileri iade edilecek. 

 

AKP, ‘Büyükşehir Yasası’ndan geri adım atıyor!

AKP iktidarı, kendisine verilen sözler yerine getirilmeyince “özyönetim” ilan edip ilçeleri savaş alanına çeviren terör örgütü PKK’ya karşı federalizm projesinden geri adım atmaya hazırlanıyor. Sözde çözüm süreci buzdolabına konma kararı alınınca PKK’yla yapılan mutabakatlar rafa kaldırılmaya başlandı. AKP,  Türkiye’yi federasyona taşıyıp “Özerk Kürdistan” kurulmasının yolunu açacak, Oslo’da şekillenip Dolmabahçe bildirisiyle açıklanan projeden çıkış yolunu arıyor. Bu nedenle iktidar, yıllardır yapısını değiştirmeye çalıştığı üniter devletin temel kurumlarına dönmek için adım attı. Bu çerçevede hazırlanan yeni tasarıya göre, ilk olarak Büyükşehir Yasası ile etkisizleştirilen il özel idarelerine ve valilere yetkileri iade edilecek. Hükümetin önümüzdeki günlerde tasarının ayrıntılarını netleştirmesi bekleniyor. Diyarbakır’da önceki gün açıklanan Demokratik Toplum Kongresi’nin 14 maddelik bildirisiyle üstü örtülü “Kürt devleti” ilan edildi.

Görevden alma yetkisi

DTK’nın bildirisi, PKK’nın AKP iktidarına dayattığı sözleşmenin bir itirafı gibi yorumlandı. AKP’nin iktidar süreci boyunca alt yapısını oluşturduğu eyalet sisteminin temel taşlarından olan “Bölge İstinaf Mahkemeleri” ile PKK’nın açıkladığı “özerklik-özyönetim” isteği için zaten önemli taviz verilmişti. Yine bildiriyle ilan edilen “merkezi yönetimin seçilmişler üzerindeki her türlü vesayetine son verilmesi, seçilmişleri görevden alma yetkisinin kaldırılması” da Büyükşehir Yasası ile terör örgütüne sunulmuştu. “İhanet bildirisi” nde vurgulanan “yargı sistemi ve adalet hizmetlerinin Özerk Bölge Modeli’ne göre yeniden düzenlenmesi” için gerekli hukuki alt yapı, Bölge İstinaf Mahkemeleri ile tamamlanmıştı. “Özerk bölge yönetiminin denetiminde yereldeki asayişin tümünü sağlayacak resmi yerel güvenlik birimlerinin kurulması, özerk bölgenin yönetim alanında ve kent içinde her türlü kara, hava, deniz ulaşım hizmetlerini sunması ve denetimini sağlaması, her kademede eğitimin özyönetimlere bırakılması” Oslo’da görüşülmüş, 28 Şubat’ta Dolmabahçe’de açıklanan bildiriyle de masaya konulmuştu.