Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

AKP çökerken demokrasiyi de çökertiyor

Türkiye’de ifade özgürlüğü, kuvvetlerin ayrılığı, mahkemelerin bağımsızlığı ve demokrasi tehdit altındadır. Hukuk devleti AKP tarafından formaliteden ibaret bir konuma getirilmiştir. 
HSYK, Adli Kolluk Yönetmeliği, fezleke ve İnternet düzenlemeleri iktidarın, demokrasiden ve özgürlüklerden ne anladığını açıkça ortaya koymuştur.
Elbette Tayyip Erdoğan eskilerin tabiriyle “astığı astık, kestiği kestik” bir konumda değildir. Kafa kesen değil ama bir telefonla yayın kesen, bir başka telefonla muhalefet liderinin haberlerini yayından kaldıran bir konumdadır. Tayyip Erdoğan rahatsız olduğu her haberi yazanıyla birlikte gazeteden kovduran bir gözü karalık içindedir.
Tayyip Erdoğan, kendisini herhangi bir yasa ya da ilkeyle bağlı görmemektedir. Bu zihniyetin nezdinde demokrasi, hukuk devleti ve özgürlüklerin söylemden öte bir anlamı yoktur.
Türkiye’de özgürlükler her şeye ve her yere müdahaleyi doğal hak olarak gören bir iktidarın baskısı altındadır.
Tayyip Erdoğan, kendi güdümünde bir medya, partinin ihtiyaçlarına cevap veren bir Anayasa, mensuplarını yargılayamayan bir yargı oluşturmuş durumdadır. 
Bu zihniyettir ki bir yandan medyayı köleleştiriyor, ifade özgürlüğünün çanına ot tıkıyor, İnternetin dilini kesiyor diğer yandan da demokratikleşmeden bahsediyor.
Halk nezdinde “Parti Devleti” haline gelen AKP, ’devletleşen Erdoğan’, ’Erdoğan nezdinde kişiselleşen iktidar’kavramları sıkça kullanılmaya başlamıştır.
AKP’nin tepe yönetiminin konuşmaları, verdiği yasa dışı talimatlar, yaptığı ihaleler ve satış işlemleriyle ilgili olarak medyaya düşen kayıtlar, AKP’de telaşa neden olmuştur. AKP yetkilileri buna sanal âlemdeki demokratik hak ve özgürlükleri kısarak cevap vermişlerdir. 
İnternetle ilgili düzenlemeler doğrudan sansür anlamına gelmektedir. Nitekim kamuoyunda ciddi endişe ve tepkilere neden olan bu düzenlemeye sivil toplum örgütleri, bilişim hukuk uzmanları ve diğer kesimlerden büyük tepkiler geldi. TÜSİAD, İnternet Yasası için Cumhurbaşkanı’na gönderdiği mektupta, ’yasaklamaların kabul edilemeyeceği, düzenlemelerin kişisel özgürlükleri olumsuz etkileyeceğini’ ifade etmiştir.
ABD Dış İşleri Sözcüsü Pen Psaki, “Bu girişimler, ifade özgürlüğünü, araştırma gazeteciliği, gazetecilerin kaynaklarının korunmasını, İnternet üzerinden bilgiye erişim ve siyasi tartışmaları önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahip” diye açıklama yapmıştır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, “İnternet kullanıcılarının iletişim datalarına erişiminde herhangi bir kısıtlama olmamalı” demiştir. Gazetecileri Koruma Komitesi, “Demokratik gibi görünen ülkeler arasında, Türkiye’de de ifade özgürlüğü ve bağımsız habercilik alanlarının hızla daraldığı” yorumunu yapmıştır.
Tayyip Erdoğan ise, “İnternet kalkmıyor. Tam tersine kontrol altına alınıyor. Yani bu ahlaksızlıklar, yolsuzluklar devam mı etsin?” diye soruyor. 
Elbette kimse ahlaksızlık ya da yolsuzlukların devam etmesini istemez. Ancak, AKP’nin getirdiği İnternet yasasının amacı bu değildir. Eğer bu olsaydı CHP ve MHP’ye yönelik kaset operasyonları sırasında iktidar bir düzenleme yapma ihtiyacı duyardı.
İnternette yapılan düzenlemeyle AKP iktidarı yolsuzluk icraatlarının ve suç teşkil eden müdahalelerinin halka duyurulmasını önlemeye çalışıyor. Bu anlamda AKP, kendisine zarar verecek her yayını bir bahaneyle susturmak istiyor. Böyle bir yasayı ancak yaptıklarının halka duyurulmasında sakınca görenler çıkarabilir. Yapılan bu düzenleme, ahlaksızlık ve yozlaşmayı gerekçe göstererek ahlaksız ve yolsuz bir düzen inşa etme girişimidir.
Herkes kendi kendisine sorsun: Dünyanın hangi demokratik ülkesinde bir Başbakan emir-komuta içinde basın yayın camiasına ya da iş adamlarına yönelik şu talimatları verebilir: Televizyonlara yayın kesilecek, kes... Muhalefet liderinin sözleri silinecek; sil... Böyle haber olmaz gereği yapılacak, yap... İhaleler için yüzer milyon dolarlık havuz oluşturulacak, oluştur...
Tayyip Erdoğan, AKP’yi ve yolsuzluklara adı karışanları kurtarmak için hukuk devletini, basın ve ifade özgürlüğünü feda etmektedir. AKP çökerken demokrasiyi de kendisiyle birlikte çökertmeye çalışıyor.

Yazarın Diğer Yazıları