AKP, Ege’deki adaların işgaline göz yumuyor

AKP, Ege’deki adaların işgaline göz yumuyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP’nin Ege Denizi’nde Yunanistan tarafından işgal edilen adalar konusundaki tavrını eleştirdi.

CHP Ege ve Akdeniz’de işgal edilen adalarımızın peşini bırakmıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AKP’nin Ege Denizi’nde Yunanistan tarafından işgal edilen adalar konusundaki tutarsız tavrını eleştirdi. Tezcan, “2004 yılından bu yana  Eşek, Koyun, Hurşit, Bulamaç, Fornoz, Nergizçik, Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba, Ardacık, Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi ve Koufonisi adalarının da işgal edildiği gündeme getirildi. AKP neden bu işgallere göz yumuyor? Bu konuda ne gibi tedbirler almak istiyor? Suriye sınırında olduğu gibi Yunanistan’la Ege Denizi’nde olan sınırlara da angajman kuralları uygulanacak mı, bunların açıklanması gerekir” dedi. Türk hava sahasını 6 mil ihlal eden Yunan helikopterinin, 11 Şubat 2016 tarihinde Muğla’nın Ardıççık Adası’na düştüğünü anlatan Tezcan, “Helikopterde bulunan subaylar hayatını kaybediyor. Hayatını kaybeden Yunan subaylar için 9 Mart 2016 günü Ardıççık Adası’nda anma töreni düzenlenerek, törende çekilen fotoğraflar Yunan Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanıyor. Tüm bunlar olurken AKP hükümeti kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapmadı” diye konuştu. Yunanistan Savunma Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan fotoğraflara ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere yetkililerin açıklama yapması gerektiğine vurgu yapan Tezcan, şöyle konuştu: “Bakan Panos Kammenos, Genelkurmay Başkanı Oramiral Vaggelis Apostolakis ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Giakoumakis ile birlikte helikopterle Muğla’nın Ardıççık Adası’na indi. Türk Hava sahasını ihlal eden Yunan helikopterine hiçbir önlem alınmadığı da kamuoyunda çok tartışıldı.”

Konuyu TBMM’de de gündeme getirdiğini kaydeden Tezcan, “İşgal karşısında hükümet ne yapmayı planlıyor? Bu sorulara Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun tatmin edici yanıtlar vermesi gerekir” şeklinde konuştu. 

Fa­tih Er­boz