AKP, emeklilerin ikramiyesini budadı

AKP, emeklilerin ikramiyesini budadı
AKP - CHP heyetleri koalisyon için bir araya geldi. Görüşme sırasında CHP’nin seçim vaatleri arasında yer alan emekliye çift maaş ikramiye sözü AKP tarafından yarımşar maaşa indirildi

AKP  ile CHP heyetleri arasında  süren görüşmede olan emeklinin  iki maaş ikramiyesine oldu. CHP’nin seçim vaatleri arasında bulunan emekliye çift ikramiye sözü AKP tarafından budandı. CHP’nin önerisine karşı AKP, yine iki ikramiye verilmesini kabul ederken, bunu yarımşar maaşa düşürdü. Üzerinde uzlaşılan önemli konular arasında bulunan  bu durumda son karar iki partinin liderine  bırakıldı. Bu arada yine CHP’nin asgari ücretin bin 500 liraya yükseltilmesi isteği de AKP’lilerin direnişi ile karşılaştı.  AKP, asgari ücretin yükseltilmesine “İşverenleri karşımıza alırız” gerekçesiyle karşı çıktı. Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasal sınırlarına çekilmesi konusunda da belli ölçüde uzlaşmaya varıldı.  CHP’de bu konuda öne çıkan görüş, “AKP-CHP koalisyonu kurulursa Cumhurbaşkanı zaten anayasal sınırlarına çekilir” oldu. Öte yandan CHP’de kulislerinde  Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koalisyona istekli olduğu görüşü öne çıkarken Recep Tayyip Erdoğan’ın ise erken seçim için ittifak arayışına girdiği konuşulmaya başlandı. Erdoğan’ın AKP’nin, Saadet ve BBP ile ittifak yapması için arka kapı diplomasisine ağırlık verdiği de yapılan konuşmalarda öne çıkmamaya başladı.

İnceldiği yerden kopsun

Heyetler arası görüşmelerde CHP tarafı AKP’yi ağır davranmakla eleştirirken, 12 gün süre koydu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığı ile tanınan bir isim  konu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “AKP dışarıda açıklamalarında iyi niyet ortaya koyuyor ancak bizim istediğiz hızda bir görüşme söz konusu değil. Ana heyetler şu ana kadar istenilenini veremedi. Alt heyetler nasıl kurulup çalışacak? İstenilen müzakerelere geçilebilmesi için  ana başlıklar üzerinde anlaşıldığı belirtiliyor ancak alt başlıklar belirlenip alt heyetler nasıl çalışacak. Bunların tam cevaplarını bir türlü yok. Bizim istediğimiz hızda bir görüşme yok. Bir süre söylüyorlar. 12 gün içinde ne olursa olacak bundan sonra inceldiği yerde ipler kopacak. Biz umutlu değiliz.” Toplantıda özellikle dış politika başlığında ciddi tartışmaların yaşandığı da öne sürüldü.  Heyet üyelerinin  her yarım saatte bir ayrı ayrı çay molası vererek sakinleştikleri ifade edildi.