Yüce Divan kararı için gözler Meclis'te

Yüce Divan kararı için gözler Meclis'te
Meclis Soruşturma Komisyonu, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda isimleri geçen 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan kararını bugün veriyor

4 eski bakanla ilgili iddiaların yer aldığı rüşvet ve yolsuzluk operasyonu için Meclis Soruşturma Komisyonu’nda bugün Yüce Divan kararı çıkmazsa 17-25 Aralık yasal anlamda tarihe gömülecek.

Haber: Salim Yavaşoğlu

Geçen yıldan beri ülke gündeminden düşmeyen, dünya medyasının da dikkatle izlediği Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk iddiaları için bugün karar günü. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adları geçen 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, bugün oylama yapıyor. Çoğunluğunu AKP’li vekillerin oluşturduğu komisyonun vereceği karar, bu parti için de bir dönüm noktası niteliğinde. Tarihi oylamayla 4 eski bakanın Yüce Divan’a sevk edilip edilmeyecekleri belli olacak.

Siyasi oyunlar
Bugün saat 14.00’te AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplanacak Komisyon, önce oylamanın nasıl yapılacağına karar verecek. Çağlayan, Bağış, Güler ve Bayraktar için ayrı ayrı oylama yapacak olan Komisyon, 4 eski bakanla ilgili yer verilen suç isnatları için ayrı ayrı oylama yapılıp yapılmayacağını da karara bağlayacak. Soruşturma Komisyonu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanıp, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar veriyor. Yüce Divan oylamasıyla çalışmalarını tamamlayacak olan Komisyon, daha sonra raporunu yazıp TBMM Başkanlığı’na teslim edecek. Bakanlara yöneltilen suçlamalarla ilgili ayrı ayrı oylama yapılması durumunda komisyonda üyeler rüşvet almak, resmi belgede sahtecilik yapmak ve nüfuz ticareti yapmak gibi suçlamalar için ayrı ayrı Yüce Divan’a sevkine gerek olduğu ya da olmadığı yönünde oy kullanacak. Bu durumda bazı bakanların rüşvet suçundan Yüce Divan’a sevkine gerek olmadığı yönünde karar verilebileceği gibi nüfuz ticareti yönünden Yüce Divan’a sevk edilmesi yönünde karar çıkabilecek.

Yayın yasağı var
21 Kasım’da Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü’nün isteğiyle çalışmalarla ilgili haberlere yayın yasağı konuldu. Yasağın gerekçesi ise şöyle: “Eski Bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın kişilik haklarının zedelenmesinin önlenmesi, şöhret ve diğer haklarının korunması.” Bu arada Komisyonu, ağırlıklı olarak hukukçu milletvekillerinden oluştu. 15 üyeli komisyonda 12 milletvekili hukuk fakültesi mezunu. Komisyonda AKP 9, CHP 4, MHP ve HDP’nin ise 1’er üyeliği var. Meclis’te, son 30 yılda, 4 eski bakanla ilgili kurulan komisyonla birlikte 38 soruşturma komisyonu kuruldu, komisyonlardan 11 Yüce Divan’a sevk kararı çıktı.

Yüce Divan’ın hükmü kesin
Yüce Divan, Anayasa Mahkemesi’nin, Cumhurbaşkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi başkan ve üyeleriyle başsavcıların, cumhuriyet başsavcı yardımcısını, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlarından dolayı yargıladığı durumlarda taşıdığı kimlik. Yüce Divan’da savcılık görevini cumhuriyet başsavcısı ya da yardımcısı yapar. Yüce Divan’ın kararları kesindir, bunlara karşı hiçbir merciye başvuruda bulunulamaz.
 

Bakanlarla ilgili iddialar
Soruşturma önergesine göre eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, resmi belgede sahtecilik, rüşvet almak ve Kaçakçılık Yasası’na muhalefet etmek; eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti, rüşvet almak ve gizliliği ihlal etmek; eski AB Bakanı Egemen Bağış, nüfuz ticareti ve rüşvet almak; eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor. Nitelikli haller dışında kaçakçılık suçu 5 yıl, resmi belgede sahtecilik suçu 5 yıl, rüşvet suçu 12 yıl, nüfuz ticareti 5 yıl, gizliliğin ihlali 3 yıl, görevi kötüye kullanma 2 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.