AKP Genel Başkanı Erdoğan başarısız

24 Haziran seçimlerinin karne değerlendirmesini AKP ile sürdürelim.

Çok net bir tablo var ki hiçbir gazetecinin yazamadığını, hiçbir siyasetçinin söylemediği bir gerçeği ben vurgulayayım.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Haziran seçimlerinden başarısızlıkla çıktı.

Çünkü 1 Kasım 2015 milletvekili seçiminden Genel Başkanı Erdoğan partisi AKP'ye yüzde 49.50 oy oranı alarak başarı kazandı.

24 Haziran 2018 milletvekili seçiminde ise Erdoğan'ın Genel Başkanı olduğu AKP yüzde 7.01 oranında oy kaybederek yüzde 42.59 oranında oy aldı.

Evet, sonuçta Erdoğan AKP Genel Başkanlığı'nda başarısız oldu.

AKP Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde aldığı bu oy oranı yüzünden sadece 293 milletvekili çıkartabildi.

Evet, yine 1. Parti oldu AKP ama 600 milletvekili olan 27. dönem meclis aritmetiğinde çoğunluğu elde edemedi.

Cumhur ittifakı yaparak MHP ile ortaklık kurup 24 Haziran'da yapılan milletvekili seçimine bir anlamda "ön koalisyon" yaparak giren AKP, önümüzdeki dönem Meclis'te MHP'ye muhtaç hale geldi.

16 yıldır Meclis'te tek başına iktidar olarak yasaları kendi istediği gibi çıkartan hatta 15 Temmuz sonrası Olağanüstü Hal'i (OHAL) meclis çoğunluğu sayesinde 18 Nisan 2018'de 6 ay süre ile uzatan AKP artık bu güce sahip değil.

Ve işte bu ilk sınav AKP'nin kapısını çok yakında çalacak.

Çünkü 18 Temmuz'da OHAL süresi doluyor.

Meclis'in 8 Temmuz'da açılacağı varsayılıyor ki AKP + MHP meclis koalisyonunda ilk önemli sınava hazırlanıyor.

16 yıl sonra AKP Meclis'te tek başına karar alamayacak ve ittifak ortağı MHP ile ortak bir karar vermek zorunda kalacak.

Erdoğan'ın seçim öncesi "OHAL'i kaldıracağız" vaadi var ki 'Millet İttifakı' partileri de bunu istiyorlar ama MHP'nin seçim sonrası, "OHAL uzatılabilir" açıklaması yapması da unutulmamalı.

14 Ağustos 2001'de kurulan, 15 ay sonra 3 Kasım 2002'de girdiği ilk seçimden tek başına iktidar olarak çıkan AKP 16'ncı yılında sürekli karşı çıktığı ülkeyi koalisyona mahkûm duruma düştü.

AKP'nin, 16 yılda 5 genel seçim, 3 yerel seçim, 3 referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde hedefe tek başına ulaştı.

Erdoğan'ın 24 Haziran seçiminde oy kaybetmesinin temelinde yüzde 7.01 oranındaki oylarını MHP'ye aktarma gerçeği de ortada.

Özellikle Güneydoğu ve Doğu illerinde MHP'nin oylarında meydana gelen dikkat çekici artış bu iddiayı güçlendiriyor.

Evet, sonuç olarak AKP yüzde 7.01 oy kaybederek 24 Haziran'da ilk seçim yenilgisini aldı.

18 Ağustos'ta yapılacak AKP Genel Kurulu'nda bakalım Erdoğan Genel Başkanlık görevini sürdürmeye mi karar verecek, yoksa AKP Genel Başkanlığı'nı Binali Yıldırım'a mı devredecek?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile tek başına ülkeyi yönetecek olan Erdoğan'ın AKP'yi muteber Binali Bey'e emanet etmesi de ihtimal dahilindedir.

AKP milletvekili seçiminde oy kaybederek başarısız oldu ama başka bir kazancı oldu ki MHP'den gelen yüzde 4 oy desteği ile Erdoğan yüzde 48'e düşen oy oranını yüzde 52.54'e çıkartarak Cumhurbaşkanı seçildi.

Yazarın Diğer Yazıları