AKP-HDP seçim hükümeti adımı

AKP-HDP seçim hükümeti adımı
CHP ve MHP’ye koalisyon kapısını kapatan Ahmet Davutoğlu ihanet sürecinde ortaklık yaptığı PKK’nın siyasi kanadı HDP ile seçim hükümetini kuruyor!..

Özel kuryeyle gönderdi
AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçim hükümetinde görev almasını istediği muhalefet partisinden CHP’li 5, MHP ve HDP’li 3 milletvekiline, teklif mektuplarını özel kuryeyle gönderdi. Davutoğlu, milletvekillerine yazdığı mektupta, “Geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için şahsınıza, bakanlık teklif ediyorum” dedi.

Tabii ki kabul edeceğiz
Kendisine bakanlık teklif edilen HDP’li Müslüm Doğan ve Ali Haydar Koca, “Hayırlı olsun” dileklerinde bulunurken, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, “Tabii ki görevi kabul edeceğiz. Bu konuda grubumuzun kararı var. Hangi bakanlık olduğunu bilmiyoruz ama en iyi şekilde yerine getireceğiz” diye konuştu.

Tanrıkulu: Bu ne cüret
Davutoğlu, CHP’den Erdoğan Toprak, Ayşe Gülsün Bilgehan, İlhan Kesici, Deniz Baykal, Tekin Bingöl’e MHP’den ise Ahmet Kenan Tanrıkulu, Tuğrul Türkeş ve Meral Akşener’e bakanlık teklifinde bulundu. Davutoğlu’na en sert tepki ve ret kararı Tanrıkulu’ndan yazılı açıklamayla geldi: Bu ne cüret!.. 

 

AKP-HDP seçim hükümeti adımı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet milletvekiline özel kurye ile bakanlık teklifinde bulundu. HDP’lilerden olumlu yanıt aldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ve MHP’nin tepkisine rağmen seçim hükümetinde yer almasını istediği isimlere bakanlık teklifi götürdü.  Davutoğlu, seçim hükümetinde görev almasını istediği muhalefet partisinden CHP’li 5, MHP ve HDP’li 3’er olmak üzere 11 milletvekiline, teklif mektuplarını özel kuryeyle gönderdi. Mektuplar, milletvekillerinin TBMM’deki makamlarına iletildi. Başbakan Davutoğlu’nun imzasıyla gönderilen mektupla CHP’den İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’e, MHP’den İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, İstanbul Milletvekili Meral Akşener’e, HDP’den İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca’ya geçici Bakanlar Kurulu üyeliği teklifi yapıldı.

Saat 18.00’e kadar süre

Davutoğlu, milletvekillerine ayrı ayrı hitaben yazdığı mektupta, şu ifadelere yer verdi: “25.08 2015 tarihinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için şahsınıza, bakanlık teklif ediyorum. Anayasa’nın amir hükmü gereğince, teklif edilen Bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde, yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından geçici Bakanlar Kurulunun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak bakanlık görevine ilişkin teklife, 27/08/2015 tarihi (bugün) saat 18.00’e kadar yazılı yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim.”

Tek tek inceledim

Davutoğlu önceki gün yaptığı açıklamada geçici hükümeti oluşturabilmek için 550 milletvekilinin özgeçmişine tek tek baktığını söylemişti. Kriterlerinin çok açık olduğunu dile getiren Davutoğlu, bunları da ehliyet, liyakat, uyum, devlet veya sivil toplum hayatında belli sorumlulukları almış olmak şeklinde sıralamıştı. Davutoğlu, kriterinin bu görevleri yürütecek bir birikimin bulunması olacağını kaydetmişti. Bu çerçevede her partiden milletvekilerinin özgeçmişlerini tek tek incelemeye gayret ettiğini vurgulayan Davutoğlu, “Bunu da bir sorumluluk bilinci içinde en doğru isimleri, en doğru derken diğerleri yanlış anlamında demiyorum, oluşabilecek bir kompozisyon bağlamında herhangi bir spekülasyon yapılmaması için belli kriterlere uyulmasına özen gösterdim” ifadesini kullanmıştı. Bilindiği gibi CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacaklarını açıklamışlardı, HDP ise hükümete katılacaklarını bildirmişti. Bu çerçevede teklifin HDP’lilerin kabul edeceği belirtildi. Bunun sonucu olarak da seçim hükümetinin ba1ğımsızlar hariç AKP-HDP hükümeti olacağı kesinleşti.