AKP iktidarı PKK’ya sonunda teslim oldu

AKP iktidarı PKK’ya sonunda teslim oldu
Başkanlık sistemi için seçimde 400 milletvekili hedefleyen iktidar PKK ile el sıkıştı.

BÖlücüler, AKP iktidarını sonunda resmi açıklama için karşısına oturttu. İktidara 10 emrini kabul ettiren bebek katili Öcalan, buna karşılık kanlı örgüte silah bırakma çağrısı yaptı.
İktİdarIn PKK ile yıllardır kapalı kapılar ardında sürdürdüğü “ihanet süreci”ne ilişkin anlaşma, dün ilk kez HDP ile birlikte yapılan ortak açıklamayla tüm dünyaya ilan edildi.

İşte Kandil’in 10 emri
İzleme Komitesi, Öcalan’a af, sekreterya ve siyaset,  TBMM’de komisyon, hasta PKK’lılara tahliye,  TMK’da değişiklik, yerel özerklik, genel af, pişmanlık yasası, Kürtçe resmi dil.

Haber: Salim Yavaşoğlu

PKK, AKP iktidarı ile sonunda resmi açıklama için masaya oturdu. İktidara 10 talebini kabul ettiren bebek katili Öcalan, buna karşılık kanlı örgüte silah bırakma çağrısı yaptı.AKP iktidarının PKK ile yıllardır kapalı kapılar ardında sürdürdüğü ihanet sürecine ilişkin anlaşma, dün ilk kez HDP ile birlikte yapılan ortak açıklamayla dünyaya duyuruldu. İktidar, terör örgütünün, dayattığı 10 maddelik emri kabul etti. İmralı canisi Abdullah Öcalan, PKK’yı bahar aylarında silahları bırakma kararı alınması için kongre yapmaya çağırdı.

Önder açıkladı
Terör örgütünün Meclis’teki grubu HDP’den Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken, dün saat 11.00’de Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la biraraya geldi. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme sonrası Önder, diyalogun “resmi, ciddi ve sorumlu” bir aşamaya gelindiğini ifade ederek, Öcalan’ın örgüte bahar aylarında silahsızlanma amacıyla olağanüstü kongreyi toplaması için yaptığı çağrıyı okudu. “Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik mücadelenin yer alması için tarihi bir beyandır” diyen Önder, sürece ilişkin Başbakan Yardımcısı Akdoğan’la yaptıkları görüşmeden sonra üzerinde anlaşılan 10 maddeyi şöyle sıraladı:

PKK’dan 10 emir
“1- Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği... 2- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması... 3-Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri.. 4-Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar... 5- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları... 6- Çözüm sürecinde demokrasi-güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması... 7- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri... 8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi... 9-  Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması... 10- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleşleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.”

Öcalan’ın çağrısı
Önder, daha sonra şunları söyledi: “Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak, tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan tüm demokrasi güçlerini selamlıyoruz. Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan’ın temel belirlemesi de şudur: Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK’yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır.”

“Önemli açıklama”
Başbakan Yardımcısı Akdoğan da yaptığı açıklamada, “Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz” diye konuştu. Sürecin ete kemiğe bürünmesinin, somut gelişmelerin yaşanmasının önemli olduğunu kaydeden Akdoğan,  temel sorunlarını geride bırakan Türkiye’nin, bölgesel ve küresel bir güç haline geleceğini söyledi. Akdoğan, “Ancak samimiyet, cesaret ve kararlılıkla sonuca ulaşacağımıza da inanıyoruz” dedi.