"AKP iktidarı Türkiye için bir yıkım iktidarı olmuştur"

"AKP iktidarı Türkiye için bir yıkım iktidarı olmuştur"
Hükümetin Ege Denizi'ndeki tavrını eleştiren CHP'li Haluk Pekşen, "AKP iktidarı Türkiye için bir yıkım iktidarı olmuştur" dedi.

Bünyamin Öztürk/Ankara

Yunan Parlamentosu'nun Ege Denizi'nde kara ve hava sularını 12 mile çıkarma kararı almasına CHP'den sert tepki geldi. CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Ege Denizi'nde 18 adanın Yunanistan tarafından işgal edilmesi karşısında sessiz kalan AKP iktidarının bu sefer de Yunan Parlamentosu'nun bu kararına suskun kaldığına dikkat çekerek, "AKP'yle birlikte ülkemizin uluslararası alanda saygınlığı kalmadı" dedi.

Türkiye'nin Ege Denizi'nde uluslararası hukuktan doğan haklarının Yunanistan tarafından yok sayıldığını ve AKP'nin de bu durumu görmezden geldiğini ifade eden Pekşen, şunları söyledi: "Yıllardır Türkiye Cumhuriyeti için kırmızı çizgi sayılan birçok konu AKP iktidarıyla birlikte ortadan kalkmıştır. 18 ada grubumuz Yunanistan tarafından işgal edilmiş ama AKP sessiz kalmıştır. silahlandırılması yasak olan adalar Yunanistan tarafından silahlandırılmış hatta askeri tatbikatlar yapılmış, yine AKP sesini çıkarmamıştır. Şimdi de bütün uluslararası anlaşmalara aykırı olarak Yunanistan Ege Denizi'nde karasularını ve hava sahasını 12 mile çıkarmıştır. Ancak bakıyoruz ki, AKP iktidarı yine sessiz kalmaktadır."

AKP iktidarıyla birlikte dış politikanın tam anlamıyla bir yıkım içerisine girdiğini dile getiren Pekşen, uluslararası alanda büyük mücadeleler sonucunda elde edilen kazanımların AKP eliyle bir bir yok edildiğine işaret etti.

Pekşen sözlerini şöyle devam etti: "AKP iktidarı Türkiye için bir yıkım iktidarı olmuştur. Şu bir gerçektir ki, iktidara gelmek için ya halkınıza yaslanırsınız, milletin onayını alırsınız ya da uluslararası güçlere yaslanırsınız. İşte uluslararası güçlere yaslanırsanız onların her istediğini yapmak, onlara her konuda taviz vermek zorunda kalırsınız. Bugün yaşadıklarımız da bunun en somut örneğidir. Ancak 24 Haziran'da bu tablo değişecek ve bu ülkede yeniden millete dayanan bir iktidar gelecek. İşte o zaman AKP'nin sildiği bütün kırmızı çizgilerimizi yeniden daha kalın bir şekilde çizeceğiz, milli menfaatlerimizi hiç tereddüt etmeden savunacağız." CHP'li Pekşen, AKP'nin Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki çıkarları ile ilgili birçok soruya millet önünde yanıt vermesi gerektiğini kaydederek, "Ege Denizi'nde Türk karasuları ile Türk hava sahasının genişliğinde iktidarınız döneminde herhangi bir değişiklik olmuş mudur? Yunan Parlamentosunun bu kararı sonrası iki ülke arasında Dışişleri Bakanlığı nezdinde kamuoyuna açıklanmayan görüşmeler yürütülmekte midir?" diye sordu.