İktidarın ümitlerini turizm sezonuna bağlamasına rağmen Merkez Bankası'nın sadece 6.4 milyar dolar rezervi kaldı

İktidarın ümitlerini turizm sezonuna bağlamasına rağmen Merkez Bankası'nın sadece 6.4 milyar dolar rezervi kaldı
AKP iktidarının umutlarını bağladığı turizm sezonuna rağmen, Merkez Bankası'nın sadece 6.4 milyar dolar rezervi kaldı.

Dünyada 60’tan fazla merkez bankası yükselen enflasyona karşı faiz artırımına giderken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yüzde 78.62 yıllık enflasyona rağmen politika faizini 6 aydır yüzde 14’te tutmasının faturası giderek kabarıyor.

Halktv''nin aktardığı habere göre, ekonomide alınan hiçbir önlemin işe yaramaması nedeniyle yapılan arka kapı satışları döviz rezervlerini her gün biraz daha eritiyor.

Turizm mevsiminin en yoğun döneminde olmamıza rağmen 15 Temmuz haftasında TCMB’nin net uluslararası rezervleri son bir haftada sadece 300 milyon dolar artarak 6.4 milyar dolara yükseldi. Bunun -24.6 milyar dolarını döviz, 31 milyar dolarını ise altın oluşturuyor. Net uluslararası rezervler 8 Temmuz’da bir önceki haftaya göre yaklaşık 1.4 milyar dolar azalışla 6.1 milyar dolara gerilemişti.

TCMB’nin yayınladığı verilere göre, swap hariç dövizler hariç net rezervleri ise -54.8 milyar dolarda sabit kaldı. Bankaların zorunlu karşılık olarak TCMB’de tuttuğu dövizler de eklendiğinde brüt rezervler de 700 milyon dolar artışla 99.4 milyar dolara yükseldi.

İlgili Haberler