‘AKP ile koalisyon yapalım mı?’ anketi

‘AKP ile koalisyon yapalım mı?’ anketi
AKP-CHP koalisyonuyla ilgili kararı anket sonucuna göre taban verecek Parti kurmayları ise bu koalisyona ancak yüzde 20 ihtimal veriyor

CHP, koalisyonu teskilatına sordu

Örgütle çelişki yok

Ankette örgüte “koalisyon görüşmelerinde partinin nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiği” ve “CHP’nin AKP ile koalisyon hükümetinde yer alıp almaması da” soruldu. CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, sonuçları üst yönetime sunacaklarını söyledi. Keskin, “Örgütün verdiği cevaplarla, partimizin açıkladığı 14 madde uyuşuyor” dedi.

Yüzde 20 AKP çıktı

Partİ kurmayları da “erken stratejileri üzerinde” çalışıyor. CHP kurmayları, “AKP, koalisyon kurmaya istekli ancak bu noktada Erdoğan’ın tavrı daha çok ön planda, bunu göz ardı edemeyiz. Yaptığımız değerlendirmelerde yüzde 50 erken seçim, yüzde 20 AKP-CHP, yüzde 20 AKP-MHP, yüzde 10 da AKP-HDP koalisyonu çıktı” dedi. 

AKP ile yapılabilecek bir koalisyona ilişkin teşkilatın tepkisini ölçmeye çalışan CHP erken seçim ihtimalini de göz ardı etmeyip hazırlıklarını sürdürüyor.

CHP’de bir yandan koalisyon için hazırlıklar devam ederken, bir yandan da erken seçim planları yapılıyor. Koalisyon ihtimallerini değerlendiren CHP teşkilat üyelerine yönelik anketle “AK Parti ile yapılabilecek bir koalisyona”  ilişkin tabanın düşüncelerini alıyor. İl ve ilçe örgütleriyle istişare toplantılarını sürdüren CHP, anketle de “koalisyon görüşmelerinde partinin nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiğini” örgütüne sorarken, “CHP’nin AKP ile koalisyon hükümetinde yer almasını ister misiniz?” sorusu dikkat çekiyor.

Yüzde 50 erken seçim

CHP kurmayların yaptıkları toplantıların ağırlıklı konusunun ise erken seçimde izlenecek strateji olduğu öğrenildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmayı yaptığı değerlendirmede, “AKP, koalisyon kurmaya istekli ancak bu noktada Erdoğan’ın tavrı daha çok ön planda, bunu göz ardı edemeyiz. O zaman da erken seçim tablosu ortaya çıkıyor. Yaptığımız değerlendirmelerde ortaya çıkan sonuç yüzde 50 erken seçim, yüzde 20 AKP-CHP, yüzde 20 AKP-MHP, yüzde 10’da AKP-HDP koalisyonu” dedi.

Güncelleme yapılacak

Kılıçdaroğlu’nun son günlerde yaptığı toplantılarda koalisyon kurma hesapları kadar erken seçim hesapları üzerinde yoğunlaştığını anlatan CHP’li kurmay şunları söyledi: “Ortada hükümet kurmak isteyen bir Başbakan var. Ancak bunun ötesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan  istemiyor. Erdoğan şu anda tamamen erken seçim senaryoları üzerinde çalışıyor. Dolayısıyla şu anda siyasi atmosfer erken seçimi gösteriyor. Bunun farkındayız ve erken seçimi öncelikli alternatif olarak değerlendirip buna hazırlık yapıyoruz. Bunun için belki mevcut siyasi ortamı dikkate alarak seçim beyannamesinde küçük değişiklikler yapılabilir. Bunun üzerinde önümüzdeki günlerde çalışma başlatırız.”

AKP ile zor

Erken seçimde CHP’nin bir fatura ödemeyeceğinin anlaşıldığını kaydeden CHP kurmayı  tabloda büyük bir değişiklik beklememek gerektiğini söyledi. Koalisyon hesapları yaparken tabanın nabzını kontrol ettiklerini anlatan CHP kurmayı “AKP ile koalisyona girersek bunu çok iyi anlatmalıyız. Tabanımız, AKP’nin tabanından bu konuda daha hassas. Öte yandan önerilerimiz, diğer partilerin tavrı nedeniyle karşılık bulmadı. Özellikle batı illerinde oylarımızı arttıracağımız anlaşıldı. HDP’nin oyunda büyük bir değişiklik olmayacağını öngörüyoruz. Bu şartlarda CHP’nin de oyunun 2 puan artması büyük ihtimal” diye konuştu