AKP-MHP içtüzük için bir araya geldi

AKP-MHP içtüzük için bir araya geldi
AKP Grup Başkan Vekili Elitaş ve MHP Grup başkan Vekili Akçay TBMM'de içtüzük görüşmeleri için bir araya geldi.

TBMM Genel Sekreterlik Toplantı Salonu'ndaki içtüzük görüşmelerinde, AKP adına Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, MHP Grubu adına ise Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak yer aldı.

Elitaş,  yaptığı açıklamada 16 Nisan'da anayasa değişikliğinin halk tarafından onaylandığını anımsattı. Buna göre, içtüzük değişikliğinin 6 ay içerisinde yapılması hükmü bulunduğuna işaret eden Elitaş, "İçtüzük değişikliği için AKP olarak bir hazırlık çalışması yaptık. Bunu bayramdan önce MHP'ye gönderdik. Onlar da değerlendirmelerini yaptılar. Bugün onların değerlendirmeleri çerçevesinde eleştiri ve katkılarını görüşüp, değerlendireceğiz. İnşallah bu hafta içerisinde TBMM'ye içtüzüğü vermeyi planlıyoruz" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da AKP'nin içtüzük değişikliğine ilişkin yaptığı hazırlığını Ramazan Bayramı'nda kendilerine sunduğunu ardından bunu değerlendirdiklerini bildirdi.

Akçay,  şunları söyledi: "Bunun ilk adımlarından birisi kısmi de olsa bir içtüzük değişikliğini gerçekleştirerek TBMM'nin daha etkin ve verimli çalışmasını temin edecek değişiklikleri hep birlikte gerçekleştirmek. Bu çalışmaları yaparken bundan evvel 23 ve 24. dönemde oluşturulan İçtüzük Uzlaşma Komisyonu çalışmalarından da istifade etmek suretiyle, bu çalışmaları gerçekleştireceğiz. MHP olarak makul ölçülerde katkı vererek bu mutabakatı sağlayabileceğimiz inancındayım."

"CHP BU ÇALIŞMALARDA YER ALABİLİRDİ"

Bir gazetecinin ana muhalefet partisi CHP'nin toplantıya katılmamasını sorması üzerine Elitaş, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın siyasi parti grup başkanlarını daha önce toplantıya çağırdığını anımsattı.

Bu çerçevede hem CHP'nin hem de HDP'nin böyle bir çalışmada bulunmayacaklarını kesin ve net bir dille ifade etmelerinden dolayı bu toplantıda bir araya gelemediklerini anlatan Elitaş, "23 ve 24'üncü dönemde yapılan içtüzük çalışmalarındaki verilen katkı çerçevesinde onların bu içtüzük çalışmalarında da bulunmalarını arzu ederdik. Ama hem CHP hem de HDP o gün Meclis Başkanımızın huzurunda kapıyı tamamen kapattılar. Artık bundan sonra katkılarını komisyonda ve TBMM Genel Kurulu'nda vermelerini bekliyoruz." diye konuştu.

Erkan Akçay ise aynı soruya CHP'nin pozisyonunun "davet etsinler gitmeyeyim, davet etmesinler küseyim" tavrı içerisinde olduğunu savundu.

Akçay, "MHP olarak bundan önceki anayasa değişikliğinde olduğu gibi bu içtüzük değişikliğinde yapılacak çalışmalarda CHP'nin bir ana muhalefet partisi gereği olarak sorumluluk almasını isterdik. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın daveti üzerine grup başkanvekilleriyle yaptığımız toplantıda CHP ve HDP bu içtüzük çalışmalarına katkı vermeyeceklerini ve bu çalışmalarda yer almayacaklarını açıkça beyan etmişlerdi. Buna rağmen CHP ana muhalefet partisi olmanın gereği bu çalışmalarda yer alabilirdi." değerlendirmesini yaptı.

İlgili Haberler