AKP Siyasi Partiler Kanunu'nu değiştiriyor

AKP Siyasi Partiler Kanunu'nu değiştiriyor
AKP'nin uyum yasaları kapsamında Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapacağı ve Yargıtay'ın etkisinin azaltılacağı iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, YSK’nin hem personel hem de kurumsal yapı olarak güçlendirildiğini düşünen AKP yönetimi, siyasi partilerin sicillerinin tutulduğu tek organ olan Yargıtay’ın bu konudaki bazı yetkilerinin YSK’ye verilmesi üzerinde duruyor.

Siyasi Partiler Yasası’nın ‘siyasi parti sicili’ başlıklı 10. maddesinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca her siyasi parti için bir sicil dosyası tutulması öngörülüyor.

Siyasi Partiler Yasası’nda yapılacak değişikliklerle ilgili bir alt komisyon oluşturan AKP yönetimi, partilerin kongrelerinin ilçe seçim kurullarının gözetim ve denetiminde yapıldığını, ancak sicil dosyalarının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca tutulduğuna dikkat çekerek, “Bu kadar bürokrasiye gerek yok. Zaten YSK denetiminde yapılan birçok iş ve işlem için siyasi partilerin sicil dosyaları YSK tarafından da tutulabilir” görüşünü dile getiriyor.

İlgili Haberler