AKP’de Köşk’ten inen Gül “temizliği”

AKP’de Köşk’ten inen Gül “temizliği”
AKP’de Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkması, kabineyi Ahmet Davutoğlu’nun kurması ardından parti yönetiminde Abdullah Gül ve cemaate yakınlığıyla bilinen isimlerde temizlik başladı.

Rotahaber’de yer alan habere göre, AKP yönetimine 3 yeni isim girdi. 5 yıldan bu yana Tanıtım ve Medya Başkanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcülüğü görevini yürüten Hüseyin Çelik’in yerine Başbakan Yardımcılığı görevinden alınan Beşir Atalay getirildi. Bilindiği gibi, Hüseyin Çelik 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yapıldığı günden bu yana “cemaat” aleyhine konuşmayan parti içindeki en önemli isim olarak bilindi. Beşir Atalay ise, Hükümet-Cemaat savaşını yürüten parti içindeki beyin olarak biliniyor. 

Destek verdiği için
Atalay’ın gelmesinden sonra AKP yönetim toplantılarından sonra bugüne kadar pek duyulmayan cemaat aleyhtarı sözler, artık Erdoğan-Davutoğlu-Atalay korosu olarak duyulmuş olacak. Böylece Çankaya-Başbakanlık-Parti arasındaki ortak ses sağlanmış olacak. Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Salih Kapusuz da görevden alınarak yerine Malatya Milletvekili Öznur Çalık getirildi. Öznur Çalık’ın geçtiğimiz yıl sonu yapılan kabine değişikliği sırasında Aileden Sorumlu Bakan olarak atanacağı gündeme gelmişti. Salih Kapusuz’un görevden alınmasında ise Abdullah Gül lehine yaptığı bazı çıkışlar olduğu konuşuluyor. 

Tayyar’la kapıştı
Rotahaber’e göre, Gül’ün görev süresinin bitmesi ardından “Partime döneceğim” açıklaması AKP  içinde geniş şekilde yankılanmıştı. Bir önceki MKYK toplantısı sırasında yapılan bu açıklama parti içinde büyük yankı bulmuştu. Gül’ün dönmesine karşı çıkan isimlerden biri olarak bilinen Şamil Tayyar, katıldığı bir televizyon programında bunu sorumsuzluk olarak değerlendirmişti. Tayyar’ın, Gül’ü sorumlu davranmaya çağıran sözleri üzerine Salih Kapusuz, sert bir çıkışta bulunmuştu. Kapusuz, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Sayın Gül’e ‘sorumsuz açıklamalar yapıyor’ suçlamasını yöneltenleri bu hareketin sembol isimlerine karşı siyasi nezakete davet ediyorum. AK Parti’de şuan milletvekilliği yapmak böyle hadsiz ve nezaketsiz açıklamalar yapma cüreti kimseye vermez” ifadelerini kullanmıştı.  Kapusuz’un görevden alınmasının ardında hemşehrisi Abdullah Gül’e yakınlığı ve ona verdiği destek gösteriliyor. Parti yönetimindeki üçüncü değişiklik ise Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un kabineye girmesi nedeniyle yapıldı. Kurtulmuş’un yerine 1982 doğumlu İstanbul Milletvekili Mehmet Muş getirildi.