AKP'de 'olağanüstü kongre' karmaşası

AKP'de 'olağanüstü kongre' karmaşası
16 Nisan'da yapılan referandumun ardından Beştepe'de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, partinin kongre hazırlıklarının gündeme geldiği ve olağan kongre yapılması yönünde görüşe varıldığı öğrenildi.

Başbakan Binali Yıldırım 17 Nisan tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından 19 Nisan'da yaptığı açıklamada, partinin olağan kongre sürecinin başladığını ve normal olarak işleyeceğini dile getirdi.

Bu açıklama, partide, olağanüstü kongre olasılığının gündemden kalktığı şeklinde yorumlanırken, dört gün sonra 23 Nisan resepsiyonunda Beştepe'ye yakın bazı AKP kurmayları, olağanüstü kongrenin mayıs ayı sonunda yapılabileceğine ilişkin mesajlar verdi. Ardından 24 Nisan'da AKP grubunda yapılan sohbet toplantısında da kulislerde konuşulan bu iddia, 'büyük olasılık' olarak basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; bu yönde çıkan haberlerden sonra partide karmaşa yaşandı. Partinin genel merkez yöneticileri ve MKYK üyeleri, olağan kongre konusunda sürecin işlediğini ve bunun dışında bir talimatlandırma olmadığını dile getirdiler. Olağanüstü kongre hazırlığının çok sayıda gazetede haber olması üzerine Başbakan Yıldırım, "Ben olağanüstü kongre olmayacak demedim" sözleriyle bu olasılığın hâlâ varolduğunu anımsattı. Yıldırım, önceki akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelirken dün sabah da anayasa çalışmalarını birlikte yürüttükleri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Bu iki görüşmenin de hem olası bir kabine değişikliğinde MHP'li bakanlara görev verilip verilmeyeceği, hem de uyum yasası çalışmalarında ortak hareket edilmesi konularını içerdiği dile getirildi.

DUYUNCA ŞAŞIRDIK

Bu gelişmeler yaşanırken, dün sabah AKP Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş, ilginç bir açıklama yaparak, Yıldırım'ın "Ramazan ayını atlatalım ondan sonra süreci başlatalım" talimatı verdiğini açıkladı. Ataş, basında yer alan "AKP'nin olağanüstü kongre yapacağı" yönündeki iddialara şaşırdıklarını belirterek, bu yönde alınmış bir karar olmadığını kaydetti.

ARKADAŞLARA SORDUM

Yıldırım'ın olağanüstü kongre kararı alma yetkisi olduğunu hatırlatan Ataş, ancak henüz kendilerine ulaşan böyle bir bilgi ya da haber olmadığını söyledi. Basında yer alan iddialar üzerine AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül'ü ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'yı aradığını aktaran Ataş, onların da bu konuda bir bilgisi olmadığını belirtti. AKP'nin olağan kongre tarihinin 12 Eylül 2017 olduğunu belirten Ataş, Yıldırım'ın ve MKYK'nın kararıyla, olağanüstü kongre kararı da alınabileceğini vurguladı. Olağanüstü kongre için 20 gün içinde hazırlıklarını yapabileceklerini bildiren Ataş, AKP'nin bu konuda son derece deneyimli olduğunu, karar verilirse yeni delege seçimi yapılmadan önceki kongrede seçilmiş delegelerin kongreye katılacaklarını söyledi.

İlgili Haberler