AKP'de Yıldırım hareketliliği

AKP'de Yıldırım hareketliliği
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tekrar partinin başına seçilmesi ile AKP TBMM Grup Başkanlığı görevini de bırakmış olacak. AKP Yıldırım'ın bu göreve tekrar seçilmesi için 24 Mayıs'ta tekrar toplanacak.

Gelecek hafta, AKP Grup Toplantısı 23 Mayıs Salı günü yapılmayacak ancak 24 Mayıs Çarşamba günü basına kapalı olarak gerçekleştirilecek. AKP'nin pazar günü yapılacak olağanüstü kongresinde, 16  Nisan'daki halk oylamasında kabul edilen Anayasa değişikliğinden sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP Genel Başkanı seçilecek olması dolayısıyla, AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım'ın bu görevi sona erecek.

Başbakan Yıldırım, AKP Genel Başkanlığı görevinin yanı sıra AKP TBMM Grup Başkanlığı görevini de yürütüyordu. Yıldırım, Genel Başkanlık  görevinden ayrılmasıyla Siyasi Partiler Kanunu uyarınca Grup Başkanlığı görevini  de bırakmış olacak. Bu nedenle, AKP Grubu 24 Mayıs günü basına kapalı toplanacak; bu  toplantıda Binali Yıldırım'ın yeniden AKP TBMM Grup Başkanlığı görevine  seçilmesi bekleniyor.

Bu durumda Yıldırım, Başbakanlık görevinin yanı sıra seçilmesi  durumunda AKP TBMM Grup Başkanı ve tüzük değişikliğinden sonra da AKP Genel Başkan Vekili görevlerini birlikte yürütebilecek. Siyasi Partiler Kanununun 26. maddesinde, "Partinin genel başkanı  milletvekili ise parti grubunun da başkanıdır; değilse grup başkanı grup üyeleri  arasından iç yönetmelikte gösterilen yöntemle seçilir" hükmü bulunuyor.

İlgili Haberler