AKP'den af raporu: "Teknik ve hukuki hatalar var"

AKP'den af raporu: "Teknik ve hukuki hatalar var"
MHP’nin Meclis gündemine taşıdığı af teklifini değerlendiren AKP yönetimi ve Cumhurbaşkanlığı bir rapor hazırladı. Hazırlanan rapora göre, metnin, ‘teknik ve hukuki açıdan’ da sorun taşıdığı öne sürüldü.

Hazırlanan raporların ardından AKP, teklife destek verip vermeyeceğine veya destek vermesi durumunda düzenlemenin ‘sınırlarının ne olacağına’ karar verecek. Bazı suçların kapsam dışına çıkarılması, bazılarının da kapsama alınmasına ilişkin öneriler de bu çalışmanın konusu olacak. AKP, teklifin gündeme gelmesi durumunda normal bir yasa değişikliği mi veya özel af statüsünde mi işlem görüp görmeyeceğiyle ilgili de değerlendirme yapacak.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre Adalet Bakanlığı verilerine göre, cezaevlerinde yaklaşık 250 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor. MHP’nin af teklifinin, 162 bin 989 tutuklu ve hükümlüyü ayrıca torbacılık, hırsızlık, yolsuzluk, uyuşturucu satıcılığı, zimmet, rüşvet, ihaleye fesat, irtikap, suç delillerini yok etme, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma, inşaat ve yıkımla ilgili suçlar, çevrenin kirletilmesi, içecek-yiyeceklere zehir katma, bozulmuş gıda-ilaç ticareti, sağlığı tehlikeye sokacak ilaç yapma-satma gibi 173 ayrı suçu kapsadığı saptandı. AKP açısından diğer önemli sorunun, bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itirazlarla genel affa dönüşmesi ve ‘Rahşan Affı’nda gündeme gelen sorunların yeniden yaşanması olduğu belirtiliyor. Hukukçu siyasetçilere göre, bu metnin adı ne olursa olsun, ‘af’ olarak işlem görecek. Hukukçu AKP, afla ilgili üç kritere dikkat çekiyor: “Eğer bir düzenleme geçiciyse, müdahaleyi yargı değil yasama organı yapıyorsa, düzenleme işlenmiş suçları da kapsıyorsa bunun adı aftır. ‘Erteleme, indirim, şartlı salıverme’ gibi ifadeler bunun af olduğu gerçeğini değiştirmez.”

"RAHŞAN AFFI" TRAVMASI

Kulislerdeki değerlendirmeler şöyle: “Bir suça öngörülen ceza bellidir. Yargının buna ilişkin verdiği hüküm somutlamadır. Yasamanın müdahalesi ise aftır. Anayasa’nın 87. maddesine göre, bu üç kriteri taşıyan her düzenleme af muamelesi görür. Kanunun ilgili maddesini değiştirmek ve ceza oranlarını yeniden belirlemek tabii ki yasamanın ve iktidarın hakkıdır. Ancak bunun işlenmiş suçları kapsaması ve süreli uygulanması bunu af yapar. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin Rahşan Ecevit affında olduğu gibi alacağı bir genişletme kararıyla toplumda yeni bir travma yaşanma olasılığı vardır.”

"DEVLETİN AFFETME YETKİSİ YOK"

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, MHP’nin af teklifi için, “Devlet kendisine yönelik suçları affedebilir. Genel olan, şahısları doğrudan doğruya ilgilendirmeyen suçları affedebilir. Vatandaşın vatandaşa karşı işlediği suçları devletin affetme hakkı da yetkisi de yoktur” dedi. Karamollaoğlu düzenlediği basın toplantısında, BBP’nin idam teklifine ilişkin de, “Şu anda idam konusunun Türkiye’nin gündeminde olup olmamasının kimseye bir faydası yok” diye konuştu.