AKP'li Gül: "21 maddelik kamplaşmayı kaldıran bir yeni anayasa teklifi sunduk"

AKP'li Gül: "21 maddelik kamplaşmayı kaldıran bir yeni anayasa teklifi sunduk"
AKP'nin ve MHP'nin uzlaştığı Anayasa teklifinin Meclis'e sunulmasının ardından AKP ve MHP'den ortak açıklama yaptı. AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, "21 maddelik kamplaşmayı kaldıran bir yeni anayasa teklifi sunduk" dedi.

AKP’li Abdülhamit Gül’ün açıklamaları şu şekilde:

Referandum sonrasında fiili durum ortaya çıktı 2007 referandumuyla milletimiz ‘cumhurbaşkanını ben seçeceğim’ dedi. Yürütmedeki 2 başlılık çatışmasının rejim krizine dönüşme riski önümüzde duruyor. İşte bu anlamdaki iki başlılığı ortadan kaldırma ihtiyacı ortaya çıktı.

21 maddelik teklifimizi sunduk. Çok yoğun çalışmalar yaptık.  Bu metin bir uzlaşı metnidir. Milletin siyasetten beklediği ödevi  yerine getirme misyonudur.

Gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir anayasa var. Seçilme yaşını 18’e indiriyoruz.

Mini Anayasa’da CHP’nin de bulunduğu çalışmada uzlaşılan 7 madde de teklife eklenmiştir.

HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. Kürsü seçimini kaldırarak yargıda kutuplaşmayı ortadan kaldırdık.

MHP’li Parsak’ın açıklamaları şu şekilde:

Bugün 17.30 itibariyle AKP ve MHP gruplarının nihai ile tam mutabakatları çerçevisnde Anayasa teklifi Meclis’e arz edilmiştir. Türkiye Anayasa’nın değiştirilmesi meselesi 1922 yılından bu yana tartışıla gelen bir meseledir. 1982 anayasası 18 temel paket halinde 100’ün üzerinde maddesinin değişerek bu güne kadar gelmiştir. 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği, sebebi 367 krizidir. Sonrasında yapılan anayasa değişikliği ile yeni bir boyut kazanmıştır. Tarihsel süreci değerlendirirken, 2011 sonrası gelişmelerin daha dikkatli ve önemli şekilde analiz edilmesi gerekir.

Tüm siyasi partiler 2011 seçimlerine giderken millete söz vermiştir.

Milli ve üniter devlet tartışma konusu değil.

Uzunca bir süreç bugün nihayet sonlanmıştır.

TEKLİFTE NELER VAR?

* Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.

* Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor.

* Cumhurbaşkanının parti üyeliği 2018'de, cezai sorumluluğu 2019'da başlayacak.

* Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor.

* Bazı düzenlemelerin referandumdan hemen sonra hayata geçmesi, sistem değişikliği ile ilgili düzenlemelerin de seçimlerin yapılacağı 2019 yılında hayata geçmesi öngörülüyor.

* Yerel seçimler cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılacağı 2019 yılının mart ayında olacak. * HSYK'nın yapısı değişecek.

* Askeri yargı kalkacak.

* Anayasa Mahkemesi'ndeki askeri yargı üyeliği sona erecek. Mevcut üyelerin görev süresi devam edecek. Süre bitişinde AYM 15 üyeden oluşacak.

* Jandarma Genel Komutanlığı MGK'dan çıkacak." 

İlgili Haberler