AKP’li vekil Papa huzurunda

AKP’li vekil Papa huzurunda
AKP’li vekil Papa huzurunda

Mevlüt Çavuşoğlu 16. Benediktus’a bağlılıklarını bildirdi

Mevlüt Çavuşoğlu
16. Benediktus’a
bağlılıklarını bildirdi

 

AVRUPA Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve AKP Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, arife günü 50 kişilik parlamenter heyetiyle birlikte gerçekleştirdiği Vatikan ziyaretinde, “İnançlarımız farklı olsa da çok fazla ortak değerlerimiz var” dedi.


Çavuşoğlu, Papa’ya hitaben yaptığı konuşmada, “Bizi birleştiren değerlere sahip çıkalım” dedi.


 

AKP’li vekil Papa’ya gitti
Vatikan’da Papa 16. Benediktus’la görüşen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı AKP Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, “İnançlarımız farklı olsa da çok fazla ortak değerlerimiz var” dedi

 

Haber: Fatih ERBOZ
AKP’nin Türkiye’de kilise açılımları sürerken,  Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da, Vatikan’a giderek Hristiyanlarla ortak noktalarını anlattı. Çavuşoğlu, yaklaşık 50 kişilik bir parlamenter heyetiyle birlikte Vatikan’da Papa 16. Benediktus’la görüştü. Çavuşoğlu, kabul sırasında Papa 16. Benediktus’a hitaben yaptığı konuşmada, “İnançlarımız farklı olsa da, düşündüğümüzden çok daha fazla ortak değerlerimiz var. Bizi birleştiren değerlere sahip çıkıp onların etrafında birleştiğimiz zaman, ortak hedefimiz olan insanlığın temel değerlerine hizmet konusunda başarıya ulaşabiliriz” dedi.

Övgü yağdırdı
Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Üç büyük tek tanrılı ilahi dinin - Müslümanlık, Hristiyanlık ve Yahudiliğin - insanı temel alan bu inanç üzerine kurulu olduğuna şahsen inanıyorum. İnsanlığın gerçek ve doğru hedeflerine birlikte ulaşmak mümkündür. Bu inancı paylaştığınızı biliyoruz. Sizin, diğer büyük inançların önde gelen temsilcileriyle son yıllarda yürüttüğünüz muazzam çalışmalar bunu kanıtlıyor.” AKPM Başkanı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim, sizin ve Avrupa’da ve dünya çapında milyonların özgürlük, insan hakları ve hukukun üstünlüğü adına çalışmaları, uğraşısı, inançlı olalım olmayalım, bugün o günkü kadar hayati olmaya devam etmektedir.” Papa 16. Benediktus’u Strasbourg’da Parlamenter Meclisi’nde ağırlamaktan memnuniyet duyacağını da belirten Çavuşoğlu, “insan hakları ve hukukun üstünlüğü adına yürütülen çalışmaların” dün olduğu gibi bugün de “hayati bir önem” taşıdığına işaret etti.

Ortak değerler önemlidir
Roma Katolik Kilisesi’nin lideri 16. Benediktus ise Çavuşoğlu başkanlığındaki heyete hitaben yaptığı konuşmada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 60. yıldönümünde Avrupa Konseyi’nin “ortak değerler” i geliştirme çabalarının taktirle karşıladığını belirterek, “Kültürlerarası diyalog için ortak değerler önemlidir. Her bireyin onurunda kök salmış bu değerler ve sorumluluklar, insan aklı tarafından da idrak edilebilecek niteliktedir. Hristiyanlık inancı, bu arayışı engellemeyip özendirmektedir ve doğaüstü insanlık onuruna bir temel bulmaya bir çağrı teşkil etmektedir” dedi.

Çabalarınızdan haberdarım
Papa 16. Benediktus, AKPM Başkanı Çavuşoğlu’na ederek, “Savaş mağdurları ve demokrasinin zayıf olduğu ülkelerde yaşayan insanlarla ilgilendiğinizi biliyorum. Avrupa ve dünyada inananların maruz kaldıkları şiddet ve hoşgörüsüzlüğe karşı din özgürlüğünü savunma çabalarınızdan da haberdarım” diye konuştu.

 


Ermenilerden 19 Eylül hazırlığı

Akdamar Kilisesi’nde
19 Eylül’de yapılacak ayin
için hazırlıklar tamamlandı.


AKP’nin kilise açılımından cesaret bulan Ermenistan’daki Ermeni Patrikhanesi, Akdamar Kilisesi’ne ayin sırasında haç dikilemeyeceğinin bildirilmesi üzerine, yürüttüğü dayatmalar sürerken, Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Meclisi, 19 Eylül’de Akdamar Adası’nda bulunan Surp Haç Kilisesi’nde yapılması planlanan ayine katılma programında herhangi bir değişiklik yapılmadığını bildirdi.

Programda değişiklik olmadı
Türkiye Ermenileri Patrikliği imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan başkanlığında toplandığı belirtildi. Toplantıda Van’ın Gevaş ilçesi Akdamar Adası’nda bulunan Surp Haç Kilisesi’nde 19 Eylül Pazar günü saat 11.00’de gerçekleştirilmesi planlanan dini törenle ilgili görüşmelerde bulunulduğu bildirildi. Yazıda, “Ruhani Meclis, organizasyonun hiçbir değişikliğe uğramaksızın daha önce planlandığı şekilde gerçekleştirilmesine karar vermiştir. Medya organlarında yayınlanan ’Ermeni Patrikhanesi’ifadesinin Türkiye Ermenileri Patrikliği ile ilişkisi yoktur” denildi. Hristiyanlığa hizmette sınır tanımayan AKP, Sümela’dan sonra Van’daki Akdamar’da da kusursuz bir ayin için hiçbir masraftan kaçınmadı. 19 Eylül’deki ayin öncesi 150 bin liraya yapılan güneş enerjisi sistemiyle kilise aydınlatılmıştı.


Dayatmada bulunuyorlar
Ermenistan Patrikhanesi, 19 Eylül’de yapılacak ayin sırasında kiliseye haç dikilmeyceğini bahane ederek, uluslararası kuruluşları devreye sokarak dayatmalarda bulunmuştu. Ermenistan kilisesi bu nedenle ayine katılmayacaklarını açıklamıştı.