AKP’liler terörizmi araştırmayı reddetti

AKP’liler terörizmi araştırmayı reddetti
CHP ve MHP’nin, ‘terörü araştıralım’ önergesini AKP’nin reddetmesi Meclis’te tartışmalara sebep oldu. İçişleri Bakanı Ala, sorulara cevap vermeden ‘terörle mücadelede başarılıyız’ deyip gitti.

YENİÇAĞ / Fatih Erboz 

CHP ve MHP’nin, Danışma Kurulu toplanamadığı için son dönemde yaşanan terör olaylarına ilişkin araştırma önergesinin görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul’a getirmesi sert tartışmalara neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP iktidarına, “Türkiye’de IŞİD store mağazası açılıyor, IŞİD hediyelik eşyaları satılıyor. 14 yılda 6 milyon IŞİD’li yarattınız” dedi. 

Önce de hayır dendi 

Suruç’ta 32 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırıp, araştırma komisyonu kurulması önerilerine iktidarın “hayır”oyu verdiğini  hatırlatan Özel, o günden bu yana 11 saldırı gerçekleştiğini, 273 kişinin hayatını kaybettiğini, 700’ün üzerinde şehit olduğunu söyledi. “Eğer biz o gün, Meclis olarak irade koyabilseydik, araştırabilseydik belki bunlar yaşanmayacaktı” diyen Özel, bu ölümlerin tamamından, doğrudan ve birinci derece iktidarın sorumlu olduğunu öne sürdü. 14 yıl önce 7 şehit veren Türkiye’den, son 1 yılda 730 şehit veren Türkiye’ye geldiklerini belirten Özel, şöyle dedi: “Türkiye’de IŞİD store mağazası açılıyor, IŞİD hediyelik eşyaları satılıyor. Arkasında Atatürk heykeli, önünde IŞİD ile dayanışma masasında IŞİD’e bağış toplanıyor. Nerede istihbarat örgütünüz? IŞİD’e destek Lübnan’da yüzde 1, İsrail’de yüzde 2, Filistin’de yüzde 6, Türkiye’de yüzde 8. Bu 6 milyon kişiye karşılık geliyor. 14 yılda 6 milyon IŞİD’li yarattınız her yaşta.” MHP Milletvekili Ruhi Ersoy da, Türkiye’nin terörle mücadelede öncelik sırası IŞİD, PKK diye bir tasnifi olamayacağını, terörle mücadelenin aynı kararlılıkla yapılması gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından CHP’nin grup önerisi kabul edilmedi.

Bakana istifa çağrısı

Daha sonra MHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için terör örgütleriyle mücadelede yaşanan sorunların tespiti hakkında verilen araştırma önergesinin görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul’a getirdi. MHP’li Mehmet Erdoğan, “Türkiye’de bu kadar olay oluyor, bunun hiç siyasi, bürokratik sorumluluğu yok mu? Halen
MİT Müsteşarı, İçişleri Bakanı yerinde duruyor. Millet, bu Meclis’ten artık kınama lafı istemiyor, bu olaylar karşısında
kararlı mücadele iradesi istiyor” dedi. CHP Milletvekili Erkan Aydın ise son bir yılda 15 canlı bomba saldırısı, 300 can kaybı olduğunu, terörle mücadelede 800’e yakın şehit verildiğini bildirdi. Aydın, son 1 yılda Kıbrıs çıkartmasından daha fazla şehit verildiğini savunarak, sorumluların, sadece kınayarak, “Güvenlik zaafiyeti yok” diyerek, işi öteleme alışkanlığına girdiğini savundu. Konuşmaların ardından MHP’nin grup önerisi de kabul edilmedi.