AKP'nin cankurtaran simidi

AKP'nin cankurtaran simidi

Devlet Bahçeli yine yaptı yapacağını…

"Başkanlık Sistemi" tartışmaları bir süredir unutulmuşken, birdenbire ortaya atılıp "AKP Başkanlık önerisini Meclis'e getirsin" dedi.

Ne demek bu?

"AKP'nin sandalye sayısı anayasayı değiştirmeye yetmiyor ama Meclis'te biz de destekler, Tayyip Erdoğan'ın başkanlığına yardımcı oluruz" anlamına geliyor. MHP lideri Bahçeli şöyle söyledi: "Başkanlık ya 367'yi aşarak Meclis'te gerçekleşir ya da (bizim oylarımızla) referanduma gidilip milletin kararına sunulur. Halkın vereceği her karara saygı duyarız."

AKP ile MHP'nin oy toplamı 330'u geçiyor ama 367'yi geçmiyor. Bu durumda anayasa Meclis'te değişemez, fakat halk oylamasına gidilebilir.

Başbakan Binali Yıldırım, MHP liderinin kendilerine altın tepside sunduğu bu kıyağı kaçırır mı? Kaçırmaz tabii ki…

Dün hemen anayasa değişikliği teklifini Meclis'e getireceklerini açıklayarak "Sayın Devlet Bahçeli'ye teşekkür ediyorum. Örnek bir davranış sergiledi, bize umut verdi" dedi.

Her zaman söyleriz; Bahçeli, AKP'nin cankurtaran simidi!

Rahmi Turan Sözcü

***

Diyetini ödüyor

------

" Haberi duyunca "geç bile kaldı" diye düşündüm doğrusu!..

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, durdu durdu, AKP'ye şahane bir gollük pas atıverdi…

(...)

 MHP'den bir tanıdığa "Ne oldu böyle durup dururken?" diye sordum. İşte verdiği yanıt:

-Pazarlık çok önceden kotarıldı! Partinin muhaliflerin eline geçmesinin engellenmesine karşı bir diyet borcu vardı. Onu ödüyor!..

Demek öyle… O zaman bir soru da benim sormam gerekiyor MHP'nin ileri gelen muhteremlerine:

-O zaman sizin varlığınızın ne önemi kalıyor? Yok hükmüne düştüğünüzün farkında değil misiniz?!

Ümit Zileli Korkusuz

***

Teşekkürler Bahçeli!

------

 Başbakan Binali Yıldırım MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yeşil ışık yakmasından sonra "başkanlık sistemini en kısa sürede Meclis'e getireceklerini" söyledi. Böylelikle "Şu sıralar olmaz" denilen başkanlık sistemi yine başımıza sarıldı. Artık günlerce televizyon ekranlarında başkanlık sisteminin faydalarını, erdemlerini dinleyeceğiz demektir.

Binali Yıldırım MHP'nin desteğinden çok emin görünüyor, bu nedenle "367 olsun olmasın yine de halka gideceğiz" diyor. Çünkü başkanlık için yapılacak anayasa değişikliğine 367 oy çıkması pek mümkün değil ama MHP desteği ile 330 bulunacak. Referandum ise iktidar için çocuk oyuncağı.

Devletin bütün gücü kullanılacak kampanya boyunca, muhalefet susturulacak, başkanlık aleyhine konuşmak bile yasaklanabilir. Yani iş referanduma kaldı mı, AKP başkanlığı zaten çantada keklik görüyor. Tabii bu arada başkanlık sistemi ile ilgili tartışmalar gündemdeki birçok konuyu da geri plana itecektir. Özellikle cemaatin siyasi ayağı tartışmaları da bir süre rafa kaldırılacaktır.

Can Ataklı Korkusuz

***

AKP'nin Noel Babası gibi

-----

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yardım elini uzattı ve AKP, seçimden sonra rafa kaldırmak zorunda kaldığı "başkanlık sistemi" konusunu yeniden sofraya koyma olanağını buldu.

(...)

 Böylece bir yandan olağanüstü hal, diğer yandan Suriye ve Irak'ta savaş, PKK derken sorunlarımıza bir de anayasa ve sistem tartışmalarını ekleyeceğiz.

Bahçeli, bu çıkışı yapma ihtiyacını neden duydu, bilmek kolay değil. Erdoğan'ın tavırları Anayasa'nın çiğnenmesi sonucunu doğuruyorsa, bu bugünün meselesi değil. Seçildiğinin belli olduğu günden beri durum böyle.

Son seçimden sonra bu değişikliği yapamayacağını da anladığı için sistem tartışmasını bir uygun zamanda ısıtmak için rafa kaldırmıştı. Şimdi Bahçeli sayesinde bir kez daha siyasette istediği adımı atabilme olanağına kavuşuyor.

Hatırlayacaksınız, Bahçeli, 2002 yazında Türkiye ekonomik krizden tam çıkarken erken seçim talep ederek, AKP'ye iktidar yolunu açmıştı.

Cem Uzan'ın vatandaşlıktan çıkarılma kararını imzalamayarak DYP ve ANAP'ın baraj altında kalması, AKP'nin bu nedenle aldığı oydan çok daha fazla milletvekiline sahip olmasını sağlayan yine Bahçeli idi.

 Son seçimde koalisyonlara girmeyeceğini açıkladı, erken seçimi zorladı, seçmeninin bir bölümünü AKP'ye kaptırdı ve AKP'ye bir kez daha tek başına iktidar yolunu açtı.

TBMM Başkanı'nın AKP'li olmasını sağlayan da yine Bahçeli'nin siyasi manevralarıydı.

Şimdi bu listeye bir de başkanlık sistemini ekleyeceğiz, öyle görünüyor. Erdoğan'ın ve AKP'nin Bahçeli'nin MHP'nin başında kalmasında neden bu kadar ısrarcı olduklarını böylece daha iyi anlayabiliyoruz.

Mehmet Y. Yılmaz Hürriyet

***

Referandum olmazsa genel seçim

------

AK Parti'nin Meclis'te 317 milletvekili var; TBMM Başkanı oy kullanamayacağı için 316 oyu bulunuyor; bu da referandum için gerekli 330'u sağlamıyor.

Firesiz 14, olası fireler dikkate alındığında AK Parti'nin yaklaşık 20 milletvekiline ihtiyacı var.

Seçim zemininin ortaya çıktığı süreçte bunu diğer partilerden bir çırpıda bulması kolay değil.

Bunu Yıldırım da biliyor; dolayısıyla "Meclis'te sonuç ne olursa olsun" sandığa gideceklerini açıklıyor.

Anlamı da açık, 330'u bulursa referandum, bulamazsa genel seçime gidip "Sizden almaya geldik" diyecek.

Konjonktürün getirdiği olumlu süreci sandığa aktaracak.

Bahçeli de açıklamasıyla bunun yolunu açtı.

Ayrıca iktidardayken gittiği yerel seçim oyları her dönem genel seçimin 5 ile 10 puan altında kalan AK Parti, iki seçimin birlikte olmasını istemiyor.

İki seçimin tarihi aynı yıla denk düştüğünden, Anayasa gereği 2019'da birlikte yapılması zorunluluğu da önünde duruyor.

AK Parti kurmayları, bundan kurtulmak için genel seçimi 2019 Mart'ından 1 yıl öne almanın yolunu arıyordu.

Yani, 2018 Mart'ından önceki bir tarihte genel seçim istiyordu.

Mart 2018 öncesi de kış nedeniyle zor gözüktü- ğünden, 2017 Mayıs-Kasım arasındaki bir tarihte sandık gelme ihtimali ortaya çıktı.

Muharrem Sarıkaya Habertürk

***

Kendisi aday olacak mı?

------

Bahçeli'nin önerdiği, daha doğrusu, kabul ettiği, destek vereceğini açıkladığı model hayata geçerse sistem olduğu gibi değişecek..

Meseleye bugün de zaten Cumhurbaşkanı'nın dediği oluyor, o gün de onun dediği olacak diye bakmayın..

Ülkeyi bugün de Cumhurbaşkanı yönetiyor, o gün de Cumhurbaşkanı yönetecek diye düşünmeyin..

İdari yapı tamamen değişecek..

(...)

En başta siyaset kurumu değişecek.. Bugünkü parti örgütlenmesine gerek kalmayacak.. Genel başkanlık müessesesi ortadan kalkacak..

Başkan adayları yarışacak, içlerinden biri başkan olacak..

Genel başkanlar ne yapacak? Genel başkanların işlevi ne olacak?

(...)

Başkanlık sistemine geçilirse partilerin genel başkanlarının 'başkan adayı' olması lazım..

Yarışa girmeleri lazım.. Merak ediyorum; başkanlık sistemine geçilirse Bahçeli aday olacak mı?

Mehmet Tezkan Milliyet